Erişilebilirlik

Partilerden Almanya'ya Seçim Çıkartması


İlk seçim mitingini 25 Nisan'da Düsseldorf'da düzenleyecek CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu bir gün sonra Oberhausen kentinde MHP lideri Bahçeli izleyecek. Başbakan Davutoğlu'nun miting tarihi ise 3 Mayıs

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları ilk kez geçen yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy kullandı. Yurtdışındaki 2 milyon 867 bin 658 seçmen bu kez sandık başına 7 Haziran'da yapılacak genel seçimler için ikinci kez gitme şansına sahip.


Cumhurbaşkanlığı seçiminin izin dönemine rastlaması ve oy verme işleminin önceden randevu alınmasına bağlanması sonucunda katılımın beklenenin çok altında kalmasından sonra bu kez katılımın yükselmesi durumunda yurtdışı oyların etkili olabileceği savunuluyor.


Toplamda bir milyon sınırını geçeceği tahmin edilen yurtdışı oyların hangi partiye yarayıp yaramayacağı yönünde yapılan tahminler bunun bir kanıtı. En çok seçmenin bulunduğu Almanya'da oy kullanabilecek seçmen sayısı tam bir milyon 408 bin 550. Almanyalı Türkler 8 Mayıs- 31 Mayıs 2015 tarihleri arasında 13 bölgede 80 sandıkta oy kullanabilecekler. Seçmenler bu tarihler arasında cumartesi pazar da dahil her gün 10.00 ile 19.00 saatlerinde sandığa giderek oyunu kullanabilecek.


Almanya’daki büyük oy potansiyelini göz ardı edemeyen partiler ise ülkeye adeta seçim çıkartması yapmaya hazırlanıyor. Nitekim Pazar günü Ankara’da seçim beyannamesini açıklayan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gelecek 25 Nisan Cumartesi günü ilk mitingini Almanya’da gerçekleştirecek ve Düsseldorf ISS Dome adlı 13 bin kişilik salonda seçmenlerle bir araya gelecek.


Kılıçdaroğlu’nun katılacağı programa Sabahat Akkiraz, Grup Çığ ve Mustafa Özaslan da sahne alarak eşlik edecek. Kılıçdaroğlu, CHP’nin Avrupa’daki teşkilatlarının temsilcileri ile de bir araya geldikten sonra aynı günün akşamında Türkiye’ye dönecek.


Almanya’daki seçmenle ikinci buluşmayı ise Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli gerçekleştirecek. Avrupa Türk Federasyonu tarafından organize edilen ve 26 Nisan Pazar günü Oberhausen’daki 12 bin kişi kapasiteli König Pilsener Arena’da toplantıda sanatçı Mustafa Yıldızdoğan sahne alacak.


Bahçeli’nin günübirlik Almanya ziyaretinde Avrupa‘daki ülkücü derneklerin başkanları ile de bir araya geleceğinden yola çıkılıyor. AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun miting tarihi ise 3 Mayıs. 15 bin kişilik Dortmund Westfalenhalle’de yapılacak mitingin ayrıntıları önümüzdeki günlerde açıklanacak.


HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ise seçim startını 29 Mart'ta Berlin'de vermişti. Partilerin genel başkanlarının dışında, genel başkan yardımcıları ve çok sayıda milletvekilinin de önümüzdeki haftalarda Almanya’da toplantılar düzenleyerek seçmenlerden oy isteyeceği tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG