Erişilebilirlik

Paris Anlaşması Washington'u Böldü


Paris’teki Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’nde varılan iklim anlaşması Washington’u ikiye böldü. Demokratlar anlaşmaya övgü yağdırırken, Cumhuriyetçiler şiddetle karşı çıkıyor. Anlaşmanın öngördüğü karbon salımı indirimi ve gelişmekte olan ülkelere finansal destek planının, 2016 başkanlık seçimlerinde önemli bir gündem maddesi olması bekleniyor.

İklim zirvesinden zaferle ayrılan Başkan Barack Obama, şimdi Paris anlaşmasını Amerikan halkına pazarlamaya çalışıyor. “Bu anlaşma, dünyayı tehdit eden karbon kirliliğinin azalması, temiz enerji yatırımları sayesinde istihdamın artması anlamına geliyor” diyen Obama, bu anlaşmanın gelecek kuşaklara daha iyi bir dünya bırakma hedefi dahilinde olduğunu söyledi.

Kongre’nin Demokrat üyeleri anlaşmaya Twitter üzerinden övgüler yağdırırken, Cumhuriyetçiler daha anlaşma imzalanmadan karşı çıkacaklarını açıkladı.

Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Parti üyersi Mitch McConnell, anlaşmanın gerçek dışı olduğunu ve Kongre’nin enerji üretimi planına karşı oy verdiğini söyledi.

Cumhuriyetçi aday adayları, dünyanın Obama’nın istihdam-karşıtı iklim politikasıyla korunamayacağını söylüyor. Ancak Obama yönetimi anlaşmaya sahip çıkıyor. Dışişleri Bakanı John Kerry bu konuda şöyle konuştu:“Kongre’nin birçok üyesi tarihin yanlış tarafında duruyor. İklim değişikliğini anlamadan ve böyle bir iklim anlaşmasına destek vermeden Amerika’ya başkan olunabileceğine inanmıyorum.”

Demokrat aday adaylarından Hillary Clinton, anlaşmayı tarihi bir adım olarak niteledi. Bernie Sanders ise, anlaşmanın yeterli olmadığını söylüyor.

Bu hafta Kongre oylamasına sunulacak iklim anlaşmasının ateşli tartışmalara yol açması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG