Erişilebilirlik

Özgürlük Raporu’nda Türkiye ‘Kısmen Özgür’


Raporda, Türkiye'nin özgürlükler alanında gerilemesinin nedenlerinden biri medyaya yapılan baskılar olarak yer aldı
Raporda, Türkiye'nin özgürlükler alanında gerilemesinin nedenlerinden biri medyaya yapılan baskılar olarak yer aldı

Freedom House’un 2015 Dünya Özgürlük Raporu’nda, Türkiye’de uygulanan yasaların acımasızlaştığı ve yasaların, muhalif sesleri susturmak için kullanıldığı yer aldı. Avrupa Birliği de, kıtayı zorlayan mülteci krizi nedeniyle Türkiye’de yaşananları görmezden gelmekle suçlandı

Washington merkezli sivil toplum kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi), senelik Dünya Özgürlük Raporu’nu yayınladı. 195 ülkenin değerlendirildiği raporda 86 ülke özgür, 59’u kısmen özgür, 50 ülke ise özgür değil kategorisinde yer aldı. Son 10 yılda 105 ülkede özgürlüklerin azaldığını gösteren raporda, Türkiye kısmen özgür olarak nitelendirildi.

Raporda, geçen yıla göre, sıralamada gerileyen Türkiye’de, muhalefetin, sert hukuk yöntemleriyle bastırıldığı ve acımasız hukuk uygulamalarının arttığı savunuldu.

Gerilemenin nedenleri arasında, Kürt militanlarla hükümet arasında çatışmaların yeniden başlaması; IŞİD’in terör saldırıları ve seçimler sonrası muhalefet üyeleri ve medyasının, hükümet ve destekçileri tarafından sürekli taciz edilmeleri sayıldı.

Avrupa Birliği’nin 2015’e damgasını vuran mülteci krizi ile başa çıkamadığını da yazan Freedom House, kriz üzerinden Türkiye’yi eleştirmeyi sürdürdü. Raporda, mülteci akınını durdurması karşılığında üyeliği tekrar gündeme getirerek, AB’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın baskıcı faaliyetlerine göz yumduğu belirtildi. Erdoğan’ın bu baskıcı faaliyetleri arasında, muhalif basına saldırı ve 1 Kasım seçimleri öncesi Güneydoğu kırsalına düzenlenen askeri operasyonlar gösterildi.

Rapora göre mülteci krizi ve terör olayları, Avrupa’nın temel ilkeleri olan özgürlük, dayanışma ve insan haklarına saygıyı da test etti ve 2015, büyük demokrasilerde yabancı düşmanlığının tetiklendiği bir yıl oldu.

Freedom House, en özgür ülkeler arasında yer almasına rağmen Amerika’yı de eleştirdi. Raporda, Amerika'da, Avrupa'daki gibi bir terör ve mülteci krizi yaşanmamasına rağmen, ırksal ve etnik bölünmenin derinleştiğine, fiili olarak okul ve yerleşim alanlarının ayrışmış olduğuna ve İslamofobi ve polis şiddetinin arttığına dikkat çekildi.

Freedom House, küresel anlamda en çok gerilemenin, ifade özgürlüğü ve hukukun üstünlüğü alanlarında gerçekleştiğini açıkladı.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG