Erişilebilirlik

Ortadoğu'da Ölen Sivillerin Sayısı Artıyor


Ortadoğu'da Ölen Sivillerin Sayısı Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

İsrail’in Gazze bombardımanı üçüncü haftasına girerken, ölen Filistinli sayısı 700’ü geçti. İsrail tarafındaysa kayıplar 100'ün altında. Filistin Yönetimi’nin BM Daimi Temsilcisi, Güvenlik Konseyi'nden İsrail'i kınamalarını istedi. İsrailli yetkililerse can kayıplarından Hamas’ı sorumlu tutuyor

Behit Lahiya’daki Kemal Advan hastanesine getirilen Gazzeli yaralılar arasında dokuz yaşında bir kız çocuğu da vardı. Doktorlar, çocuğun hayatını kurtaramadı. Çocuğun şok geçiren babası, uykuda oldukları sırada binalarının çöktüğünü söyledi: “Kimseyi görmedim. Bizim füzelerle işimiz yok. Bölge güvenli. El Manshia bölgesinden füze atılmadı.”

Gazze’nin birçok yerinde halk, İsrail güçlerinin Hamas militanlarının bulunmadığı yerleşim bölgelerini hedef aldığını söylüyor: “İş kulesinde bürolarımız var. Bu binada ticari bürolar, avukatlar ve askerle ya da direniş gücüyle hiç ilgisi olmayan diğer siviller çalışıyor.”

İsrail hükümeti Gazze’deki bombardımandan önce uyarı mesajı yayınlayarak, halkın bölgeyi boşaltmasını istiyor.

Ancak Gazzeliler’in çoğu gidecek yerleri olmadığını söylüyor. Gazze’deki kiliseler bombardımandan kaçan halka kapılarını açtı: “İsrail güçleri evleri ve diğer yerleri vurmaya başladı ve halktan bölgeyi boşaltmasını e güvenli yerlere gitmesini istedi. Peki bu insanlar nereye gidecek? Okullar ve kiliseler halka sığınak oldu.”

Son iki hafta içinde ölen Filistinliler’in çoğu sivil halktan ve dörtte biri çocuk.

Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur Güvenlik Konseyi’nden saldırıları kınamasını isterken üyelere fotoğraflar gösterdi: “Bunlar kurbanlarımızın yüzü, bunlar en çok acı çekenler ve çoğunluğu da çocuk. Bizler sadece sayı değiliz, insanız.”

İsrail’in BM Daimi Temsilci Yardımcısı David Roet, Gazze’de yaşananların sorumluluğunu kabul etmediklerini söyledi: “Filistin halkının verdiği kayıpların nedeni, Hamas’ın İsrail’e füze saldırılarını sürdürme kararı ve lider dedikleri teröristleri korumak için ön saflara sivil halkı yerleştirmesidir.”

İsrail tarafında ölen 30 kişinin çoğu asker.

Ortadoğu’yu ziyaret eden BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, iki tarafa da itidal çağrısı yaptı: “Çatışmayı durdurun ve diyaloğa başlayın. Altı ay veya bir yıl sonra aynı duruma düşmemek için anlaşmazlığın köküne inilmesi gerek.”

İsrail ve Hamas arasında ateşkes sağlanması için diplomatik çabalar devam ediyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG