Erişilebilirlik

Ortadoğu ve Güneydoğu Asya'da ABD Aleyhtarı Gösteriler Büyüyor


Libya’da Amerikan büyükelçisinin öldürülmesinin ardından iki gün geçmesine rağmen Ortadoğu ve Güneydoğu Asya’da Amerikan aleyhtarı gösteriler gittikçe yayılıyor. Gösterilere, Hazreti Muhammed’le alay eden amatör bir Amerikan filmi yol açmıştı.

Yüzlerce Yemenli gösterici başkent Sana’daki Amerikan büyükelçiliğine yürüdü. Göstericiler bazı diplomatik araçları ateşe verirken, güvenlik kuvvetleri de, büyükelçilik kompleksinin dışında göstericileri dağıtmak için basınçlı su kullandı. Çıkan çatışmalarda yaralananlar olduğu bildiriliyor.

Hazreti Muhammed’le alay eden amatör filmi hedef alan gösteriler, Kahire, Tahran, Bağdat ve Dakka’da da düzenlendi. Bağdat’taki göstericiler Amerika ve İsrail aleyhtarı sloganlar arttı, Amerikan bayrağı yaktı.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tartışmalı filmin YouTube sitesinde gösterilen fragmanını “iğrenç” ve “tahammül edilmez” diye niteledi, ve filmin yapım amacının kuşku uyandırdığını söyledi.

Bununla birlikte Clinton, bugün önceki açıklamasını yineledi ve bu filme şiddete başvurarak tepki vermenin haklı gösterilemeyeceğini belirtti.

Clinton, “Amerikan hükümetinin bu filmle hiçbir bağlantısı yoktur. İçeriğini de kesinlikle reddediyoruz. Hem bizim, hem de kişisel olarak benim için bu video hoş görülemez. Filmin amacı kuşku uyandırıyor. Büyük bir dini aşağılamayı ve öfke yaratmayı amaçladığı belli,” diye konuştu.

Ancak Amerikalı yetkililerin açıklamaları göstericileri yatıştırmışa benzemiyor.
Mısır polisi, Kahire’de Amerikan büyükelçiliği dışında toplanan 200 kadar göstericiyi dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.

Brüksel’de bulunan Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi, Hazreti Muhammed’le alay eden filmi eleştirdi, aynı zamanda şiddet olaylarını da kınadı. Mursi Mısır’da yaşayan yabancıları koruma sözü verdi.

Amerika’nın eski Afganistan ve Yemen büyükelçisi Ronald Neumann, göstericilerin amatör bir filmin yapımcılarıyla Amerikan hükümeti arasında ayrım yapamadığını söyledi. Filmin Amerika’yı temsil etmediğini söyleyen eski büyükelçi, filmin yapımcılarını “ülkemize sığınarak Müslüman dünyasıyla ilişkilerimizi bozmayı amaçlayan birkaç deli” diye tanımladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG