Erişilebilirlik

Önseçimlerin İkinci Durağı: New Hampshire


Iowa önseçimlerinin ardından zaman kaybetmeden New Hampshire'a geçen adaylardan biri de Texas Senatörü Ted Cruz
Iowa önseçimlerinin ardından zaman kaybetmeden New Hampshire'a geçen adaylardan biri de Texas Senatörü Ted Cruz

ABD 2016 Başkan Seçimleri kampanyası, Iowa eyaletindeki ilk önseçimin hemen ardından kuzeydoğu eyaletlerinden New Hampshire’a kaydı. Pazartesi günü Iowa’daki önseçimleri Cumhuriyetçi Parti cephesinde Texas’ın muhafazakar senatörü Ted Cruz, Demokrat Parti cephesindeyse rakibi Bernie Sanders’ı kıl payı farkla geride bırakan eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton kazanmıştı.

Senatör Cruz, Iowa’daki Evanjelist (Protestan) Cumhuriyetçiler’in çoğunluğunun desteğini almayı başardı. Kendisini, seçmenle ilk sınavdan geçen milyarder emlakçı Donald Trump izledi. Trump Cumhuriyetçiler arasında yapılan kamuoyu yoklamalarında aylardır birinci sırada görünüyordu. Iowa’da Cruz yüzde 28, Trump yüzde 24 alırken, üçüncü sırada Florida Senatörü Marco Rubio oyların yüzde 23’ünü aldı.

Iowa’dan sonra geleneksel olarak New Hampshire’da devam edecek olan önseçimler gelecek salı yapılacak. New Hampshire’da da halk, Iowa gibi ağırlıklı kırsal kesimlerde yaşıyor, ancak özellikle Cumhuriyetçi seçmenler arasında muhafazakarların oranı Iowa’ya göre daha az. Bu da siyasi uzmanlara göre Ted Cruz’a Iowa’da kazandıran seçmen kitlesinin New Hampshire’da bulunmaması anlamına geliyor.

Önseçimden bir hafta önce New Hampshire’da yapılan kamuoyu yoklaması Cumhuriyetçiler arasında Trump’ı önde gösteriyor. Ancak bu kamuoyu yoklaması Iowa önseçim sonuçlarından önce yapılmıştı.

Demokrat seçmenler arasındaki kamuoyu yoklamasıysa, Sanders’ı New Hampshire’da Hillary Clinton’dan farklı bir şekilde önde gösteriyor. Bernie Sanders, aynı zamanda New Hampshire’ın komşu eyaleti Vermont’ın senatörü. Clinton ve Sanders bu ve yarın akşam siyasi tartışma programlarına katılacak. Clinton Iowa önseçimlerini yüzde 49,9, Sanders ise yüzde 49,6’yla kapattı. İki aday Iowa’dan çıkacak Demokrat Partili delegeleri eşit oranda paylaşacak.

Diğer Cumhuriyetçi adaylara gelince, kendilerini Ted Cruz kadar olmasa da “muhafazakar” olarak tanımlayan bu adaylar, Iowa’da kötü giden şanslarını New Hampshire’da değiştirmeye çalışacak.

New York Times gazetesinin destek verdiği Cumhuriyetçi Partili aday, Ohio Valisi John Kasich haftalardır New Hampshire’da kampanya yürütüyor. Bazı yerel kamuoyu yoklamaları, Kasich’i bu eyalette Donald Trump’ın ardından ikinci gösteriyor.

New Jersey’in Cumhuriyetçi Valisi Chris Christie ise, kampanyasını Donald Trump hedefli yürütmeye kararlı görünüyor.

Kampanyasında en çok bağış toplayan Florida eski Valisi Jeb Bush da New Hampshire’dan umutlu. Bush’un ağabeyi iki, babasıysa bir dönem başkanlık yapmıştı.

Cumhuriyetçi adaylar arasında yıldızı parlayan genç aday Marco Rubio, çok sayıda Cumhuriyetçi seçmen tarafından, Kasım ayındaki seçimlerde Demokrat Parti’nin adayına karşı en güçlü adaylardan biri görülüyor.

Ted Cruz gibi Küba asıllı olan Rubio, yarışın bundan böyle Cruz, Trump ve kendisi arasında devam edeceği tahmininde bulundu.

Iowalı Cumhuriyetçiler'in Tercihi Cruz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00

Iowa önseçimlerinin hemen ertesi gününde bu üç aynı partili aday birbirine düşmüş durumda.

Geçmiş başkan seçim kampanyalarında Iowa önseçimlerini kazanan Cumhuriyetçi adayların hiçbiri, Beyaz Saray’a gidemedi. Ancak Ted Cruz, CNN’e yaptığı açıklamada, ulusal düzeyde büyük şansı olduğunu iddia ediyor.

Trump ise yaptığı açıklamada, Cumhuriyetçi adaylar arasında yarıştan ikinci çıkmasının başarısızlık olmadığını savundu ve bu aşamaya gelmesinin bile kendisine şans vermeyenleri yanılttığını söyledi.

Iowa önseçimlerinin hemen ardından Demokrat Parti aday adayı Senatör Bernie Sanders, dün sabah erken saatlerde New Hampshire’a geçti.

Bernie Sanders
Bernie Sanders

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG