Erişilebilirlik

Omurilik Tedavisinde Olumlu Gelişme


Spinal Cord
Spinal Cord
Tıp dünyasından iki yeni araştırma, omurilik felci geçiren hastaların tedavisiyle ilgili olumlu gelişmeler ortaya koydu. Araştırmalara göre, merkezi sinir sisteminde zedelenmiş sinirlerin tekrar canlandırılması mümkün olabilir.

Araştırmalardan birinde, İngiliz ve Alman uzmanlar, keşfettikleri bir kimyasal mekanizmanın, merkezi sinir sistemi zarar görmüş farelerin felçli sinir dokularını canlandırdığını gördü.

Periferal sinirler denilen beyin ve omurilik dışında kalan sinirlerin hücre yapısını araştıran uzmanlar, PCAF adlı proteinin bu hücreleri tedavi edebildiği sonucuna ulaştı. Periferal sinirler, merkezi sinir sistemi dışında kalan kasları harekete geçirebiliyor.

Uzmanlar, merkezi sinir sistemindeki zedelenmiş sinir dokuları tedavi edilemese de, PCAF proteininin zedelenmiş periferal sinirlerin yaklaşık yüzde 30’unu tekrar canlandırarak felçli hastaya kısmi hareket kabiliyeti kazandırabileceğini söylüyor. Ayrıca uzmanlar, PCAF tedavisinin DNA’yı değiştirmediğini de belirtiyor.

Omuriliği zedelenmiş farelere PCAF aşılayan uzmanlar, sinirlerin tedavi sürecini Nature Communications dergisi için yazdıkları bir makalede ayrıntılı şekilde anlatmış.

Araştırma ekibinin başındaki Londra Kraliyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Simone Di Giovanni, bir sonraki adımın tedavi edilen farelerin hareket edip edemeyeceğini görmek olduğunu söylüyor.

Araştırmacıların omurilik felci geçiren hastalara uygulanabilecek bir kimyasal bileşim bulmayı hedeflediğini belirten Di Giovanni “Sinirleri canlandırarak hareket yetisini geri getirebilecek ilaçlar üzerinde çalışıyoruz” diyor.

Buarada, Londra’daki King’s Üniversitesi araştırmacıları da omurilik tedavisiyle ilgili ikinci bir araştırma gerçekleştirmiş. Yaralı dokuların, sinirlerin yeniden gelişimini engellediği gerçeğinden yola çıkan araştırmacılar, omuriliği zedelenmiş laboratuvar farelerine, yaralı dokuyu iyileştirebilen bir enzim aşılamış.

Yaptıkları çalışmayı Nörobilim Dergisi’nde yayınlayan araştırmacılar, doku tedavisi gören farelerin birkaç hafta içinde arka bacaklarını hareket ettirebildiğini belirtiyor ve bu gelişmenin omurilik felci geçiren hastaların tedavisi için umut verdiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG