Erişilebilirlik

Rakiplerinden Trump'a Suçlama


Trump Mitinginde Olaylar Çıktı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00

Cumhuriyetçi Başkan aday adayı Donald Trump, dün gece Chicago’daki mitingini iptale zorlayan olayların ardından bugün kampanya faaliyetlerine Ohio eyaletinde devam ediyor.

Trump’ın Chicago’da konuşma yapacağı salonda karşıt protestocular ve destekçileri arasında kavga çıkmıştı. CNN televizyonuna konuşan Trump, konuşma özgürlüğü ihlal edilse de mitingi iptal etmenin doğru bir karar olduğunu savundu.

Dün Trump’ın konuşma yapacağı salon dışında binlerce karşıt görüşlü kişi protesto için toplanırken eylemcilerden bazıları salona girmeyi başardı. Salonda şiddet olayları çıkmasının ardından, Trump mitingin ertelendiği yönünde bir açıklama yayınladı. Polis beş kişiyi gözaltına alırken, iki polis de hafif yaralandı.

Trump’ın Cumhuriyetçi rakiplerinden Texas Senatörü Ted Cruz, hem Trump’ı hem de yaşanan olayları eleştirdi. Cruz, Trump’ın kampanyasının şiddeti teşvik ettiğini, gazetecilere saldırı iddiaları yaşandığını ve bundan dolayı da bu tarz çirkin olayları teşvik eden bir ortam hazırlandığını savundu.

Diğer Cumhuriyetçi aday adayı, Ohio Valisi John Kasich de benzer görüşleri yansıttı, Donald Trump’ın tartışma yaratan açıklamalarının şiddet olaylarına meydan verdiğini savundu. Kasich, “Donald Trump’ın tüm kampanyası boyunca ayrılık tohumları ekmesi sonucunu verdi ve çok çirkin bir meyve verdi. Bu toksik ortamı Trump yarattı” diye konuştu.

Florida Senatörü Marco Rubio da, Trump’ın olayların doğrudan sorumlusu olmasa da, kampanyada kullandığı tonun bunda etkisi olduğunu söyledi. “Trump diğer geçmiş etkinliklerde kaba bir dil kullandı, ‘Bunları eskiden döverdik, güzel günlerdi’ diye konuştu, ya da ‘Bunları döverseniz avukat masraflarınızı ben ödeyeceğim’ dedi” diyen Rubio dün gece yaşananların Amerika'yı "üçüncü dünya ülkesine çevirdiğini" savundu.

Son haftalarda kilit eyaletlerde önseçimleri kazanan Donald Trump, kendisinin Cumhuriyetçi Parti’yi birleştireceğini iddia ediyor. Ancak çok sayıda kişi de, Trump’ın söylemini kaba ve nefret içerikli buluyor. Ayrıca New Yorklu milyarder emlakçının siyasi etkinliklerinde protestoculara kötü davranılmasını da teşvik ettiğine dikkat çekiliyor.

Salı günü Amerika’nın önemli eyaletlerde önseçim yapılacak. Bunlardan Florida ve Ohio’da önseçimi kazanan Cumhuriyetçi adayın tüm eyalet delegelerini toplama fırsatı bulunuyor. Bu da Trump ve Cruz’un gerisinde kalan Ohio Valisi Kasich ve Florida Senatörü Rubio için kendi eyaletlerindeki son şansları.

Öte yandan Donald Trump Ohio eyaletinde bugün Dayton ve Cleveland’da kampanya yürüteceği bildirildi. Trump’ın sözcüsü Başkan ve başkan adaylarının güvenliğinden sorumlu Gizli Servis’in güvenliği sağlayamadığı gerekçesiyle yarın Cincinnati kentindeki mitingi iptal ettiklerini duyurdu. Bununla birlikte Cincinnati mitinginin iptal edildiği açıklaması yine kampanya içinde bir başka sözcü tarafından yalanlandı.

Kamuoyu yoklamaları, Donald Trump’ın Kasich’i Ohio eyaletinde yakından izlediğini ortaya koyuyor. Trump’ın beyaz işçi sınıfı içinde kuvvetli bir seçmen kitlesi bulunuyor. Üretim sektöründe yaşanan sıkıntılar ve ücretlerin yükselmemesinden dolayı ekonomik kaygılar yaşayan bu kesim,Donald Trump’ın “Amerika’yı yeniden büyük bir ülke yapacağız” sloganından etkilenmiş durumda.

Donald Trump Gizli Servis korumalarıyla çevrelenmiş durumda.
Donald Trump Gizli Servis korumalarıyla çevrelenmiş durumda.

Öte yandan Marco Rubio kendi destekçilerini Ohio’da Kasich için oy vermeye çağırdı. Rubio bunun Donald Trump’ı durdurmak için en iyi fırsat olduğunu savunurken, Kasich kampanya sözcüsü, Ohio Valisi’nin Rubio’nun desteği olmadan da kendi eyaletini kazanacağını savundu.

John Kasic ve Marco Rubio kampanyalarını kendi eyaletleri olan Ohio ve Florida’da yürütürken, Texas Senatörü Ted Cruz da çalışmalarını Missouri eyaletinde devam ettiriyor.

Donald Trump dün Cumhuriyetçi Parti yarışından çekilen emekli cerrah Ben Carson'un desteğini almıştı. Çekilen diğer adaylardan Carly Fiorina da, Ted Cruz'u destekledi.

Obama'dan adaylara: 'Gerginlikten uzak durun'

Bu arada Demokrat Parti'nin Dallas, Texas'taki kampanya bağış toplantısına katılan Başkan Barack Obama, Başkan adaylarına gerilimden, hakaretlerden ve şiddet olaylarından uzak durma çağrısında bulundu.

Chicago'daki Trump mitinginde çıkan olaylardan bir gün sonra konuşan Obama, adayların diğer Amerikalılar'a karşı hakarete, hatta şiddete başvurmaması gerektiğini söyledi.

Obama, "Belli makamlara seçilmeye çalışan insanlar, işlerini nasıl daha iyi yapacaklarına odaklanmalı. Hakaretleşmelere, okul bahçelerindeki sataşmalara, gerçekleri değiştirmeye, ırklar ve dinler arasında bölücülük yaratmaya değil" diye konuştu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG