Erişilebilirlik

OECD: “Eğitime Erişim Yaygınlaşıyor”


Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD’nin yeni raporuna göre, dünyada eğitim imkanlarına erişimin arttı, ancak yüksek eğitimin yarattığı sosyo-ekonomik farklar derinleşti

Merkezi Paris’te bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD tarafından yayınlanan “Bir Bakışta Eğitim” adlı rapor, eğitim imkanlarına erişimin dünya çapında yaygınlaştığını bildiriyor.

Raporda, birçok ülkeyi olumsuz etkileyen küresel ekonomik krizin eğitim alanındaki ilerlemeleri yavaşlatmadığı belirtiliyor.

Gelişmekte olan ülkelerde eğitim alanında şaşırtıcı ilerlemeler görüldüğünü vurgulayan OECD raporu, yüksek eğitimden kaynaklanan sosyo-ekonomik uçurumunsa giderek derinleştiğine dikkati çekiyor.

Rapora göre, düşük eğitimli bireyler işsizlik sorunundan hem daha fazla etkileniyor, hem de yüksek eğitim alan çalışanlardan çok daha az kazanıyor.

OECD üyesi olan 34 gelişmiş ülkede üniversite diplomalılar arasındaki işsizlik oranı yüzde beş civarındayken, bu oran üniversite diploması olmayan 25-34 yaş arasındaki bireyler için yüzde 20’ye tırmanıyor.

Bu durumun Brezilya veya Çin gibi gelişmekte olan ülkeler için de geçerli olduğunu belirten OECD Eğitim ve Yetenek Direktörü Andreas Schleicher, şunları söylüyor:

“Raporun en ilginç bulgularından biri bu benzerlik oldu. Araştırma yaptığımız bütün ülkelerde aynı durumla karşılaştık. Yaşanan son ekonomik kriz bu durumu daha da belirginleştirdi. Eğitim, bireylere sunulan fırsatlar açısından eskiye göre daha büyük farklar yaratmaya başladı.”

OECD raporu, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki eğitim farklarının kapanmaya başaladığına da dikkati çekiyor. Schleicher Çin, Vietnam ve Brezilya‘nın eğitime öncelik verdiğini ve ellerindeki kısıtlı eğitim bütçelerini en iyi şekilde kullanmaya çalıştıklarını söylüyor.

Schleicher, “Rapordaki verilere baktığımızda, dünyanın artık zengin ve iyi eğitimlilerle yoksul ve zayıf eğitimliler arasında bölünmediğini; bazı orta gelirli ülkelerde de büyük ilerleme kaydedildiğini görüyoruz” şeklinde konuşuyor.

OECD’nin eğitim raporu, gelişmekte olan ekonomilerde eğitim oranının, gelişmiş ülkelere göre daha hızla yükseldiğini ortaya koyuyor. Çalışma, OECD üyelerinin yanısıra Çin, Hindistan, Colombiya, Brezilya ve Rusya gibi OECD üyesi olmayan ülkelerdeki eğitim sistemleri hakkında da bilgi veriyor.

Rapordaki ayrıntıları OECD'nin websitesinde bulabilirsiniz: http://www.oecd.org/education/

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG