Erişilebilirlik

Öcalan Yürüyüşüne Polis Engeli


Öcalan Yürüyüşüne Polis Engeli
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00

Yürüyüş Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (TUHAD-FED) tarafından düzenlendi.

Günlerdir duyurusu yapılan yürüyüş için gruplar, DBP binası önünde toplandı. Ellerinde Öcalan’ın posterlerini taşıyan gruplar, Öcalan lehine sloganlar atıp, marş söyleyerek yürüyüşe geçti. Ancak caddeye barikat kuran polis yürüyüşe izin vermedi. Bunun üzerine parti yöneticileri polisle pazarlık yapmaya başladı. Pazarlık sürerken polis önlemlerini arttırdı. Uzun süre devam eden pazarlığın sonunda sadece basın açıklaması yapılmasına izin verildi.

Açıklama yapan HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, yürüyüşe izin verilmemesine tepki gösterdi. Demirel, “Halkımız, Diyarbakır halkıyla, STK ile birlikte barış adına, çözüm süreci adına, yürüyüş gerçekleştirilecekti ama izin verilmedi. Siyasi soykırım operasyonlarıyla, ne bombalarla, ne de tecritle hiçbir yere varılmayacak. Eğer çözüm ve barış istiyorsak başta Sayın Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması, Sayın Öcalan’la görüşmelerin derhal başlatılarak, kendisinin özgürlüğünün sağlanmasıyla bu sorun çözülecektir. Biz bu sorunun çözülmesi için HDP’li milletvekilleri olarak gurubumuz olarak, parti olarak ve Amed halkı olarak bir kez buradan haykırıyoruz. Biz barışın inşası için mücadele edeceğiz. Şimdiye kadar yaşanan savaş ortamından hiç kime fayda görmedi, herkes zarar gördü. Bundan sonrada zarar görecektir. Bugün yüzbinler İmralı’ya yürüyor şiarıyla bizler Sayın Öcalan koster bozuksa biz yürüyerek gidip kosteri yapıp görüşmeyi sağlayacağız dedik. Bir ordu şu anda kuşatma karşı karşıyayız. Bu kadar polisin panzerlerin kimin güvenliğini sağladığı ortadadır. Güvenliğini tehdit etmiyoruz. Yürümemize izin vermediler Amed halkı olarak bundan sonraki süreçte demokratik halklarımızı, sonuna kadar mücadelemizi devam ettireceğimizi ifade etmek istiyoruz. Halkımızı tutuklamayla gözaltına, bombalarla, sindiremeyeceğini bir kez daha buradan ifade edip vurgulamak istiyoruz” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel’in konuşması bittiği sırada polis gruba müdahale etti. Çevre sokaklarda önlem alan TOMA ve zırhlı araçlardan kalabalığa, biber gazı atılarak ve tazyikli su sıkıldı. Sokak aralarına kaçan gruplarla polis bir süre çatıştı. Olaylar sırasında bir kişi göğsüne aldığı gaz fişeği yarasıyla yaralandı. Yaralı hastaneye kaldırıldı.

Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada ise, “Yasal gerekler yerine getirilmediği için yürüyüşe izin verilmedi” denildi. Açıklamada ayrıca gruptan polise el yapımı patlayıcı ve taş atıldığı için müdahale edildiği ifade edildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG