Erişilebilirlik

Obezite Hastalığı Küresel Bir Krize Dönüşüyor


Amerika’da ise ağır obezite hastalığı ile mücadele edenlerin sayısı en fazla oranda
Amerika’da ise ağır obezite hastalığı ile mücadele edenlerin sayısı en fazla oranda

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, dünyada aşırı kilolu insanların sayısı, normalden zayıf insanların sayısından fazla.

“Dünyanın en kapsamlı obezite araştırması” olarak adlandırılan çalışmada, Londra Kraliyet Üniversitesi’inden araştırmacılar, 1975-2014 yılları arasında, toplam 20 milyon yetişkinin BMI olarak adlandırılan vücut kitle endekslerini karşılaştırdı.

Sonuçlara göre, bu 40 yıllık süreçte, obezite ile mücadele eden erkelerin oranı üç katına çıkarak, yüzde 3,2’den yüzde 10,8’e yükselmiş. Kadınlar için ise bu oran, yüzde 6,4’ten yüzde 14,9’a yükselmiş durumda.

Bu sonuçlara göre, 2014’te dünyada 266 milyon erkek ve 375 milyon kadın 'obez' olarak nitelendiriliyordu. Bu sonuçlar, insanların günümüzde 1975’e göre ortalama 1,5 kg daha fazla ağırlığa sahip olduğunu gösteriyor.

Ağır obezite sorunu, dünya çapında artan bir şekilde endişe yaratmaya devam ediyor. Araştırmacılar, erkeklerin yüzde 2,3’ünün ve kadınların yüzde 5’inin ağır obezite hastası olduğunu söylüyor. Bu da vücut kitle endekslerinin 35’ten fazla olduğu anlamına geliyor. Vücut kitle endeksi, kilonuzun, boyunuzun karesine bölünmesiyle bulunuyor. Eğer vücut kitle endeksiniz 20-25 arasında ise normal kilolu sayılıyorsunuz. Bu rakam 35’i aştığında ise kilonuz sağlığınızı tehdit ediyor demek.

Dünya nüfusu içinde, aşırı obezite hastalığı ile erkeklerin yüzde 1’i, kadınlarınsa yüzde 2’si mücadele ediyor. Bu da dünyada 55 milyon aşırı obez kişinin yaşadığını gösteriyor.

Öte yandan, normalden zayıf kişilerin oranları, bu 40 yıl içinde, erkeklerde yüzde 14’ten yüzde 9’a, kadınlarda ise yüzde 15’ten yüzde 10’a düşmüş durumda.

Kraliyet Üniversitesi’nin çalışmasının baş uzmanlarından Majid Ezzati, “Dünyada kiloları sağlıklarına ciddi tehlike oluşturan kişilerin sayısı daha önce görülmemiş kadar çok” diye konuştu. Ezzati, aşırı obezite sorununun, kalp-damar ya da diyabet ilaçları ile çözülebilecek bir şey olmadığını ve çok daha kapsamlı çabalar gerektirdiğini söylüyor. Uzman, yapılabilecekler arasında, sağlıklı besinlerin satış fiyatlarının uygunlaştırılması ya da yüksek şekerli ve işlenmiş gıdalara daha fazla vergi uygulanmasını örnek veriyor.

Araştırmacılar, obezite ile mücadele eden kişilerin artışının devam etmesi durumunda, 2025 yılında, dünyadaki erkeklerin yüzde 18’inin, kadınlarınsa yüzde 21’inin obezite hastası olacağını söylüyor.

Araştırma, en fazla sayıda obez kişinin Çin’de yaşadığını ortaya çıkardı. Amerika’da ise ağır obezite hastalığı ile mücadele edenlerin sayısı en fazla.

Öte yandan, Hindistan ve Bangladeş, en fazla normalden zayıf kişilerin yaşadığı ülkeler.

Uzman Ezzati, “Araştırmamız, 40 yıl içerisinde, normalden zayıf insanların, aşırı kiloluların 2 katı olduğu bir dünyadan, bunun tam tersinin yaşanmaya başladığı bir dünyaya dönüştüğümüzü gösteriyor. Normalden zayıf insanların sayısının azalması iyi bir şey olsa da, obezite sorunu küresel boyutta bir krize dönüşmüş durumda” diye konuştu.

Kraliyet Üniversitesi’nin bu araştırması The Lancet isimli akademik tıp dergisinde yayınlandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG