Erişilebilirlik

Obama'yla Clinton Arasındaki Siyasi Rekabet


Obama'yla Clinton Arasındaki Siyasi Rekabet
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

2016 başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'den aday olacağı söylenen eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Başkan Obama'dan destek görüp görmeyeceği merakla bekleniyor

Başkan Barack Obama ve eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton arasında karmaşık bir ilişki var. Hillary Clinton’ın bir süre önce Başkan Obama’nın dış politikasını eleştirmesi ikili arasındaki ilişkileri gerdi. Clinton, Atlantic dergisine verdiği demeçte, dış siyasete ilişkin hatalardan kaçınmanın Amerikan dış politikasının ilkelerinden biri haline gelmemesi gerektiğini belirtmişti. Amerika’nın Sesi muhabiri Jim Malone, 2016 başkanlık seçimlerinde aday olması düşünülen Hillary Clinton ve Başkan Obama arasındaki ilişkinin yeniden dikkatleri çekmeye başladığını bildiriyor.

Clinton ve Obama dost ve müttefik olmadan önce iki siyasi rakipti.

2008 yılı başkanlık yarışından Demokrat Parti’nin adayı olarak zaferle çıkan Barack Obama, Hillary Clinton’u ilk dışişleri bakanı olarak atayarak büyük bir sürpriz yapmıştı.

Başkan Obama’nın dış politikasını eleştiren Clinton, ‘Zor Tercihler’ adlı kitabını imzalamak üzere kısa süre önce Martha’s Vineyard’daydı.

Clinton, “İkimiz de ülkemizin güvenliği, çıkarları ve değerlerine sıkı sıkıya bağlıyız. Her dost ve ortak gibi bazı anlaşmazlıklarımız oldu. Ama Başkan Obama’nın dışişleri bakanı olarak görev yapmaktan ve onunla birlikte çalışmaktan gurur duydum,” şeklinde konuştu.

Beyaz Saray ve Basın Sözcüsü Eric Schultz’dan da olumlu mesajlar geldi: “Bazı farklılıklar olsa da ülkemizi ilgilendiren konuların büyük çoğunluğuna ilişkin fikir birliği içindeler. Başkan Obama, Hillary Clinton’un görüş ve önerilerine değer veriyor. Ama daha da önemlisi, Clinton’un dostluğunu çok önemsiyor.”

Brookings Enstitüsü’nden Thomas Mann’a göre başkanlık yarışına girmesi durumunda Clinton’un Başkan Obama’yla farklılıkları daha da ön plana çıkacak: “Hillary Clinton dış siyaset konusunda inandıklarını açıkça dile getiriyor. Görüşlerini açık bir şekilde savunuyor. Bu davranışı seçim öncesinde yapılan bir yatırım olarak görmüyorum.”

Cumhuriyetçi Parti de Hillary Clinton’un başkan adayı olma olasılığına karşı hazırlanıyor. Partilerüstü Politika Merkezi’nden John Fortier, Cumhuriyetçi Parti’de henüz öne çıkan bir aday olmadığını söylüyor: “Cumhuriyetçiler Clinton’un güçlü ve zayıf taraflarının farkında. Önlerindeki en büyük zorluk, Hillary Clinton kadar tanınmış bir aday bulmak ve böyle bir adayı Clinton’un karşısına çıkarmak.”

Clinton ve Başkan Obama Kasım ayındaki ara seçimler öncesinde seçim kampanyası yapacak. Thomas Mann’a göre ara seçimde Cumhuriyetçi Parti avantajlı durumda: “Başkanın popülaritesinin düştüğü, halkın ekonomik kaygıları olduğu ve ülkenin yanlış yolda ilerlediğine dair genel bir kanı oluştuğu durumlarda muhalif parti avantaj elde eder.”

Bir yandan Ferguson kentindeki toplumsal karmaşayı kontrol altına almaya çalışırken diğer yandan da Irak’ın kuzeyinde militanlara karşı girişilen askeri müdahaleyi yönetmeye çalışan Başkan Obama’nın 2016 başkanlık seçimi kampanyasıyla bütün bu çalışmalar arasında bir denge kurması gerekecek.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG