Erişilebilirlik

Obama'yı İki Zor Yıl Bekliyor


Obama'yı İki Zor Yıl Bekliyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Yeni Kongre Ocak’ta toplandığında Obama’nın başkanlık döneminin son iki yılında daha sert siyasi çatışmalara sahne olacağa benziyor. Ancak Amerika’nın Sesi iç politika muhabiri Jim Malone’a göre bazı işbirliği fırsatları da var

Başkan Barack Obama Cumhuriyetçiler’in zaferiyle sonuçlanan Kongre ara seçimlerinden sonra elinden geldiğince Cumhuriyetçilerle birlikte çalışacağını söylüyor. Seçim sonuçları yeni Kongre Ocak’ta toplandığında Obama’nın başkanlık döneminin son iki yılında daha sert siyasi çatışmalara sahne olacağa benziyor. Ancak Amerika’nın Sesi iç politika muhabiri Jim Malone’a göre bazı işbirliği fırsatları da var.

Beyaz Saray’da ağır ara seçim yenilgisinden bir gün sonra Başkan Obama Kongre’deki Cumhuriyetçi çoğunlukla birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi: “Amerikan halkı seçimlerde bir mesaj gönderdi. Halk, seçtikleri kişilerden ellerinden geldiğince çok çalışmalarını bekliyor. Bizden kendimizin değil onların talepleri üzerinde yoğunlaşmamızı istiyorlar.”

Cumhuriyetçiler’in Senato’da çoğunluğu elde etmesi Cumhuriyetçi Parti Kentucky Senatörü Mitch McConnell’e yeni Senato çoğunluk lideri olma yolunu açtı: “Amerikan halkının hükümeti bölme yönünde oy vermesi, bizden hiçbir şey yapmadan oturmamızı istedikleri anlamına gelmiyor. Bizden uzlaşma alanları aramamızı istiyorlar.”

Senato’daki yeni Cumhuriyetçi simalar arasında Iowa eyaletinden seçilen Joni Ernst de var: “Birlikte çalışarak Amerika’yı yeniden inşa edeceğiz.”

Iowalı seçmen Alberta Sweat değişiklik bekleyenlerden biri: “Kongre’ye yeni bir ismin gitmesini istedim. İşlerin düzeleceğini umuyoruz.”

Uzman Ron Fournier’e göre, seçim sonuçları Başkan Obama için büyük bir siyasi yenilgi: “Bu sadece Obama karşıtı bir seçim değildi. Sadece işbaşındaki siyasetçilere karşı bir seçim değildi. Sadece Demokrat Parti karşıtı bir seçim de değildi. Bu herşeye karşı bir seçimdi.”

Uzman Fournier’e göre seçim sonuçları Washington’da daha fazla siyasi çıkmaz ortamı hazırlayabilir: “Korkarım daha fazla çıkmaza gidiyoruz. Seçim sonuçları gerçekte birşey değiştirmiyor. Çünkü seçmenler iki partiye de güvenmediğini gösterdi. Halk iki partinin de kendi çıkarlarıyla ilgilenmediğini düşünüyor.”

Cumhuriyetçi strateji uzmanı Ford O’Connell, sadece başkanın gündemini engellemekle kalmaması konusunda Cumhuriyetçi Senato lideri McConnell üzerinde de baskı olacağını söylüyor: “Cumhuriyetçiler’in en az altı ay içinde Başkan Obama’nın masasına yeni yasalar koyabileceklerini kanıtlamaları gerekiyor. Obama bunlara karşı çıksa bile hükümeti çalışır hale getirdiklerini göstermeleri gerekiyor.”

Yazar Aaron David Miller’e göre Cumhuriyetçiler’in seçim zaferi göreve büyük umutlarla başlayan Başkan Obama’nın tarihi mirasını da etkileyecek: “Barack Obama rakiplerinin kendisini tanımlamak istedikleri gibi son derece yeteneksiz bir politikacı değil. Ama destekçilerinin görmek istediği gibi bir mesih ya da kurtarıcı da değil.”

Obama’nın bu yeni siyasi duruma nasıl karşılık vereceği sadece görevdeki son iki yılını değil tarih tarafından nasıl yargılanacağını da belirleyecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG