Erişilebilirlik

Obama Yemin Ederek Göreve Başladı


Pazar günü Beyaz Saray'da sadece ailesiyle birlikte yemin eden Başkan Barack Obama Pazartesi günü halk önünde yemin ederek ikinci dönemine başladı. Kongre binası önünde yapılan yemin törenine yaklaşık 800 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor.
Dört yıl önceki ilk yemin törenine oranla bu kez Amerikan halkının törene bakışı, gözle görülür bir şekilde farklı.

Dört yıl önce Amerika’nın ilk siyah başkanının yemin töreninde Washington’da 2 milyon kişi toplandı. Heyecan doruk noktadaydı.

Başkan Obama, “Bugün, umudu korkuya, bir amaç etrafında birleşmeyi çatışma ve uzlaşmazlığa tercih ettiğimizi göstermek için toplandık” şeklinde konuşmuştu.

Dört yıl önceki heyecan yerini siyasi gerçekliğe ve ulusal uzlaşma arzusuna bıraktı. Ünlü Times Meydanı’nda görüşünü açıklayan bu New Yorklu da aynı görüşte.

Mark Monaco, “Bence birlik sağlamalı ve herkesi bir araya getirmeliyiz” diyor.

Houston, Texas’ta da görüşler farklı değil.

Courtney, “Ben siyasi partilerin anlaşmasını ve kimin daha iyi olduğu kavgası vereceklerine bir karara varmalarını istiyorum" diyor.

California’nın Los Angeles kentinde de şu görüşler dile getiriliyor.

Debra Singleton-Ford, “Başkan Obama’dan kendisinden önceki altı başkanın verdiği zararı gidermesi bekleniyor. Obama tek başına bunu yapamaz” diyor.

Obama Kasım’da yeniden seçilmeyi başardı. Ama başkanlık tarihçisi Richard Norton Smith’e göre Kongre’de dört yıl süren çekişmelerin bedeli ağır oldu: “Büyük heyecanlar, dalga dalga destek, başkanları Beyaz Saray’a taşır. O başkanlar temelde değişiklik yapamayacaklarını dört yıl sonra anlar. Kendilerine destek verenler arasında hayal kırıklığına uğrayacaklar, belki aleyhine dönenler olur. Sekiz yılı bir yana bırakın, ilk dört yılı bile ağır yarayla geride bırakırlar.”

Bir başka uzman John Fortier’e göre bir daha seçim için yarışma şansı olmayan Obama’nın büyük şeyler başarmak açısından yeterli zamanı yok.

Fortier, “Şimdilik başkan belli bir ivme yakalamış, bir görev üstlenmiş gibi görünüyor. Ama gerçekler baskın çıkınca bu tarz şeyler bir anda uçup gidecek. İki yıl sonra Kongre seçimleri yapılacak ve bu seçimler genelde karşı partinin kazanımıyla sonuçlanır” diyor.

Amerika’nın geçmişi boyunca başkanların yemin töreni, bir süreklilik göstergesidir. Yönetimin barışçı bir şekilde devredilmesini sembolize eder.

Cumhuriyetçi Partili uzman Scot Faulkner’a göre başkanların yemin törenlerinde yaptıkları konuşma, kendilerine tarih yazma fırsatı verir: “Obama bir mirası elinde tutuyor. Yeniden seçilme şansı yok. Önünde birkaç hafta sonra yapacağı Birliğin Durumu konuşması var. Yasama gündemini ayrıntılı bir şekilde bu konuşmada ele alacak. Bana sorarsanız, yemin töreninde yapacağı konuşma yıllarca konuşulacak.”

Tek sorun, Obama’nın bu yılki konuşmasını dört yıl öncekine oranla daha küçük bir kalabalığın izlediği gerçeği.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG