Erişilebilirlik

Obama'nın Afrika Ziyaretinde Gündem Terör


Obama'nın Afrika Ziyaretinde Gündem Terör
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Kenya’da muhtemel terör saldırılarına karşı Amerikalılar’ı uyardı. Başkan Barack Obama’nın önümüzdeki hafta, terörle mücadele konusunda görüşmeler yapmak üzere Doğu Afrika’yı ziyaret etmesi bekleniyor.

Başkan Obama, 2013’teki Senegal, Güney Afrika ve Tanzanya ziyaretlerinde Amerika’nın Afrika kıtasındaki ticaret, yatırım ve altyapının geliştirilmesine desteği arttıracağını açıkladı.

Obama, Kenya ve Etiyopya’ya yapacağı ziyaretlerin benzer bir mesaj vereceğini, Amerika’nın sadece bu iki Afrika ülkesiyle değil, kıtanın güneyindeki diğer Afrika ülkeleriyle de işbirliğini güçlendirmeyi hedeflediğini söylüyor: “Sağlık ve eğitim konularında kaydedilen ilerleme devam edecek. Ayrıca El Şebap ve Kenya’da yaşanan trajedilere bakarak, Doğu Afrika’da terörle mücadeleye odaklanmamız çok önemli.”

Amerika Başkanı’nın atalarının anavatanına yapacağı bu ilk ziyaret, El Şebap örgütünün Kenya’da arka arkaya saldırılar düzenliği bir döneme rasladı. 2013’te El Şebap militanlarının 67 kişiyi öldürdüğü Nairobi’deki Westgate alış-veriş merkeziyse sadece birkaç gün önce yeniden açıldı.

Terörle mücadele konusu, Başkan Obama’nın Etiyopya’daki Afrika Birliği örgütünün merkezine yapmayı planladığı ziyaretin de temel nedenlerinden biri. Obama, Etiyopya’yı ziyaret eden ilk Amerika Başkanı olacak.

Robert F. Kennedy İnsan Hakları örgütünden Jeffrey Smith’e göre, Amerika Etiyopya’yı El Şebap’la mücadelede çok önemli bir müttefik olarak görüyor: “Etiyopya, sadece bölgesel işbirliği anlamında değil, Afrika Birliği’nin barışgücüne asker desteği vermesi açısından da önemli bir kale olarak görülüyor. Ayrıca Güney Sudan’daki krizde, arabulucu rolü oynuyor.”

Ancak Etiyopya’da baskıcı bir rejim olduğunu hatırlatan uzman, Obama’nın ziyaretinin yanlış bir mesaj vereceğini söylüyor: “İnsanlar Etiyopya’nın dünyada en fazla sansür uygulayan dördüncü ülke olduğunu bilmiyor. Ayrıca Etiyopya, Eritre’den sonra, Afrika kıtasında hapisteki gazeteci sayısının en yüksek olduğu ikinci ülke.”

Etiyopya’da geçtiğimiz günlerde bazıları terör suçundan mahkum edilen demokrasi yanlısı Müslüman eylemcilerle görüşen Atlantik Konseyi’nden Bronwyn Bruton da Başkan Obama’nın Etiyopya ziyaretini doğru bulmuyor: “Başkan Obama’nın, Müslüman demokratları suçlu bulan mahkeme kararının ve hileli seçimlerin hemen ardından Etiyopya’yı ziyaret etmesi, hükümete çok yanlış bir mesaj verecek.”

Obama yönetiminden üst düzey bir yetkili Amerika’nın Sesi’ne, Beyaz Saray’ın insan hakları konusundaki kaygılarını Etiyopya hükümetiyle paylaştığını söyledi. Yetkili, Amerika’nın bu tip ülkelerle ilişkileri geliştirme amacının baskıcı hükümet politikalarını değiştirebilmek olduğunu savundu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG