Erişilebilirlik

Obama’dan Erdoğan’a IŞİD Telefonu


Obama’dan Erdoğan’a IŞİD Telefonu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

Başkan Obama, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu çalışmaları kapsamında New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayarak, Irak ve Suriye’de IŞİD terör örgütünün oluşturduğu tehdit konusunda iki ülkenin yapacağı işbirliğinin ayrıntılarını görüştü

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, Barack Obama Erdoğan’ı New York’tan Washington’a dönerken, başkanlık resmi uçağı Air Force One’dan arayarak kısa bir görüşme yaptı. Görüşmede, iki ülkenin zaten güçlü olan işbirliğini daha da ilerletmek adına atılabilecek adımların yanısıra, Irak ve Suriye’de IŞİD’in oluşturduğu tehdide karşı Amerika ve Türkiye’nin ortak bir stratejiyle birlikte çalışması gibi başlıkların konuşulduğu bildirildi.

Obama’nın ayrıca Türk yetkililer ve yerel kuruluşların, sadece bu hafta on binlercesi dahil olmak üzere Türkiye'ye olan büyük boyuttaki mülteci akışını üstlenmede sergiledikleri çalışmaları övdüğü bildirildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, iki liderin yakın temas içinde olma konusunda mutabık kaldıkları kaydedildi.

Erdoğan-Biden Görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Amerika ziyaretinin son gününde yaptığı bu telefon konuşmasının ardından ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la bir görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan’ın kaldığı Peninsula Otel’deki görüşmeden Amerikan basınının görüntü almasına izin verildi. Sıcak bir havada başlayan görüşme öncesinde Biden’ın Erdoğan’a “uzun bir seyahate rağmen dinlenmiş görünüyorsunuz” dediği öğrenildi.

Beyaz Saray’dan bu görüşme ile ilgili yapılan açıklamada, Biden’ın, Irak ve Suriye’den gelen çok sayıda mülteciye ev sahipliği yapmasından ve insani yardımlarından dolayı Türkiye’ye teşekkür ettiği kaydedildi.

Amerikan heyetinde Biden’a Dışişleri Müsteşarı Bill Burns, Beyaz Saray Ortadoğu sorumlusu Phil Gordon ve ABD Dışişleri Bakanı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Yardımcısı Victoria Nuland eşlik ederken, toplantıda Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Feridun Sinirlioğlu ve Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç eşlik etti.

Görüşmede, Biden ve Erdoğan’ın, IŞİD’in bölgesel bir tehdit olduğu ve örgütü yenilgiye uğratmak için bölgesel bir strateji gerektiği konusunda hemfikir oldukları bildirildi. Beyaz Saray, IŞİD’i yenilgiye uğratmak için askeri harekât, teröristleri finanse etmeyi durdurma, bölgedeki yabancı savaşçılarla mücadele ve örgütün aşırılık yanlısı ideolojisini yasadışı kılma gibi çabaları öne çıkaracak geniş katılımlı bir koalisyon kurulmasına duyulan acil ihtiyacın da ele alındığını kaydetti.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG