Erişilebilirlik

Obama Yine ‘Soykırım’ Demedi


Amerika Başkanı Barack Obama 24 Nisan Ermeni Anma Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, göreve geldiği günden beri yaptığı gibi “soykırım” demedi ve Ermenice “büyük felaket” anlamına gelen “Meds Yeghern” deyimini kullandı

Amerika Başkanı Barack Obama 24 Nisan Ermeni Anma Günü nedeniyle yayınladığı mesajda, göreve geldiği günden beri yaptığı gibi “soykırım” demedi ve Ermenice “büyük felaket” anlamına gelen “Meds Yeghern” sözcüğünü kullandı.

1915 olaylarıyla ilgili görüşünün değişmediğini belirten Obama, 99 yıl önce Osmanlı İmparatorluğunun son günlerinde öldürüldüğü ya da ölüme gönderildiği söylenen 1, 5 milyon Ermeni’nin anısına, dünyanın diğer bölgelerinde olduğu gibi Amerika’da da saygı gösterildiğini belirtti.

Beyaz Saray’dan her 24 Nisan'da olduğu gibi bu yıl da yazılı bir açıklama yapıldı. Kullanılan ifadelerin, önceki yıllarla hemen hemen aynı olduğu gözlenen Beyaz Saray’ın 24 Nisan mesajında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün yayınladığı taziye mesajına atıfta bulunulmadı.

Gerçeklerin tam olarak kabul edilmesinin herkesin çıkarına uygun olduğunu vurgulayan Başkan Obama, geçmişin acılı olaylarını reddetmeyen ülkelerin daha güçlü hale geldiğini ve daha adil, hoşgörülü bir geleceğin temellerini attığını söyledi.

Obama, bu insanların ölüm ve acılarının yasını tuttuklarını belirterek, bu noktada onları anmak için dünyanın çeşitli ülkelerinde ve Amerika’da yaşayan milyonlara katıldıklarını bildirdi. Obama, “Bunu yaparken de insanlık tarihinin bu tür karanlık dönemlerinin bir daha tekrarlanmamasına yönelik ortak taahhüdümüzü kendi kendimize hatırlattık" ifadesini kullandı.

Başkan Obama'nın, göreve gelmeden önce Amerika’da yaşayan Ermeni diasporasına 1915 olayları için “soykırım” ifadesini kullanacağı sözü verdiği iddia ediliyordu. Ancak Obama göreve geldiği günden itibaren önceki başkanların izlediği bu kuralı bozmadı ve 24 Nisan mesajında “soykırım” ifadesini kullanmadı. Onun yerine ilk yıldan beri, özenle seçilen ve Ermenice büyük felaket anlamına gelen “Meds Yeghern” ifadesini tercih etti.

Fransa ve Almanya’nın da aralarında bulunduğu 20’ye yakın ülke 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanırken, yoğun bir Ermeni asıllı Amerikalı nüfusa sahip Amerika da 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanımıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG