Erişilebilirlik

Obama ve AB'den Rusya'ya Yeni Yaptırım Tehdidi


Mariupol kentinde bir apartman binası önünde patlayan Grad roketinin parçası
Mariupol kentinde bir apartman binası önünde patlayan Grad roketinin parçası

Rusya yanlısı ayrılıkçıların Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'a düzenlediği 30 kişinin ölümü ve 80 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan roket saldırısından sonra Başkan Obama Moskova'ya baskıyı arttıracağını açıkladı

Başkan Barack Obama ve Avrupalı liderler Rusya yanlısı ayrılıkçıların Ukrayna’nın liman kenti Mariupol’a düzenlediği roket saldırısından sonra Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulama tehdidinde bulundu.

Obama Hindistan’ı ziyareti sırasında yaqtığı açıklamada Moskova’ya baskıyı arttıracağını ancak askeri seçeneğin masada olmadığını vurguladı.

Avrupa Birliği de, saldırının Rusya’yla ilişkileri daha da tehlikeye atacağı uyarısında bulundu.

Mariupol’da isyancıların attığı roketlerin bir yerleşim bölgesine düşmesi sonucu en az 30 kişi ölmüş, 80’in üzerinde kişi de yaralanmıştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, saldırının açık bir şekilde ateşkesi ihlal ettiğini bildirdi. Stoltenberg, Rusya’nın Moskova yanlısı ayrılıkçıları hava savunma sistemleri, uçaksavar füzeleri ve gelişmiş füze sistemleriyle desteklediğini belirtti.

Hem Stoltenberg, hem de Avrupa Birliği’nin dış politikadan sorumlu yetkilisi Federica Mogherini, Rusya’dan ayrılıkçılara askeri ve mali desteğe son vermesini istedi.

Mariupol’daki saldırı, Donetsk’teki ayrılıkçı liderin Kiev hükümetiyle barış görüşmelerine son verdiklerini bildiren açıklamasını izliyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Mariupol’daki saldırının ardından kenti sonuna kadar savunma vaadinde bulundu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı.

Azak Denizi’nin tam kuzey kıyısında yer alan Mariupol, Kırım’a yakınlığı ve Rusya’ya komşuluğu açısından oldukça stratejik bir nokta sayılıyor.

Dokuz ay önce isyan başlatan Ukraynalı ayrılıkçılar, Rusya sınırı yakınındaki Donetsk ve Luhansk bölgelerini de ellerinde tutuyor.

Ayrılıkçı lider Aleksander Zakarçenko Cuma günkü açıklamasında, bölge sınırlarına ulaşıncaya kadar hükümet kuvvetlerine saldırmaya devam edeceklerini bildirdi. Zakarçenko, havaalanını ele geçirmelerinin ardından Ukrayna kuvvetlerine karşı ilerleme sağladıklarını da iddia etti.

Ayrılıkçı lider, Minsk’te yürütülen dörtlü barış görüşmelerine devam etmek için bir neden görmediklerini, geçen yıl varılan uzlaşmanın da “bir daha tekrar edilmeyecek bir hata” olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG