Erişilebilirlik

Obama Ukrayna Konusunda Temkinli


Obama Ukrayna Anlaşması Konusunda Temkinli
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
Başkan Obama dün Cenevre’de varılan ve Ukrayna’da tansiyonun düşürülmesini amaçlayan anlaşmanın umut verici olduğunu söyledi. Washington’da gazetecilerle konuşan Obama, anlaşmanın Ukrayna halkı için barış ve güvenlik getireceği umudunu dile getirdi. Gerekirse Amerika ve Avrupa’nın Rusya’ya karşı daha sert önlemler alabileceğini tekrarlayan Obama, ancak askeri bir müdahale olmayacağını vurguladı.

Başkan Obama, Moskova’ya uygulanan yaptırımların Rus ekonomisini etkilediğini gösteren kanıtlar bulunduğunu söyledi, yeni yaptırımların durumu daha da kötüleştirebileceğini bildirdi. “Rus halkına zarar vermek istemiyoruz. Rusya Cumhurbaşkanı Putin’in Cenevre görüşmelerinde yakalanan fırsatı değerlendireceğini umuyoruz. Ancak sonuç görmeden bütün umudumuzu bu gelişmeye bağlamak istemiyoruz.”

Başkan Obama, Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Avrupa Birliği Dış İlişkiler Sorumlusu Catherine Ashton arasında Cenevre’de yapılan görüşmenin anlaşmayla sonuçlanması üzerine bir açıklama yaptı. Anlaşma Ukrayna’daki silahlı grupların silah bırakmasını ve Ukrayna askerleriyle Rusya yanlısı milisler arasında kan dökülmesinin önlenmesini amaçlıyor. Lavrov, Ukrayna’ya giden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı AGİT gözlemcilerinin planın uygulanmasını denetleyeceğini açıkladı: “Yasadışı olarak silahlanmış bütün grupların silahlarını bırakması gerekir. Yasalara aykırı olarak ele geçirilen bütün binalar boşaltılmalı ve esas sahiplerine devredilmeli. Ukrayna’nın bütün kentlerindeki tüm sokaklar, meydanlar ve halka açık alanlar boşaltılmalıdır. Suç işleyenlerin dışında bütün protestocular için af çıkarılacak.”

Ukrayna’nın doğusundaki birçok kentte hükümet binaları Rusya yanlısı silahlı grupların işgali altında. Rusya’nın Ukrayna sınırına askeri yığınak yapması da yeni bir Kırım senaryosu mu yaşanacağı yolundaki kaygıları körüklüyor.

Amerika’nın NATO eski temsilcisi Büyükelçi Kurt Volker, dünkü anlaşmadan fazla umutlu görünmüyor: “Ukrayna’da olup bitenler ve Rusya’nın yaptıklarıyla ilgili olarak kasıtlı bir şekilde çok yanıltıcı bilgi veriliyor. Rusya gerginliklerin azaltılmasından söz ederken bence Batı’nın Ukrayna’da gerginliği azaltmasından bahsediyor, Rusya’yı rahat bırakmasını istiyor. Bu anlaşmayla bir yere varılacağı kanısında değilim.”

Volker, Amerika ve NATO’nun Rusya’yı başka adımlar atmaktan caydırmak için daha güçlü ve kararlı davranması gerektiğini savunuyor.

Başkan Obama dün Rusya’ya karşı daha sert önlemlerden söz ederken askeri seçeneğin düşünülmediğini tekrarladı: “Bu, askeri çözüm gerektiren bir durum değil. Silahlı grupların silah bırakmasını sağlayacak bir ortam yaratmak gerekiyor. Bina işgalleri sona erdirilmeli. Ukraynalılar arasında ulusal bir diyalog şart. Bu diyaloğun Ruslar, Amerikalılar veya başkaları arasında değil, Ukraynalılar arasında yapılmasından başka çare yok.”

Başkan Obama Ukrayna’da bütün farklı grupların çıkarlarını gözetecek reformlar yapılması, seçimlerin gerçekleştirilmesi ve ekonominin canlandırılması gerektiğini de söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG