Erişilebilirlik

Obama: ‘Türkiye Suriye Sınırını Kapatıyor’


Obama'nın Pazar akşamı Amerika'ya canlı yayında seslendi
Obama'nın Pazar akşamı Amerika'ya canlı yayında seslendi

Amerika Başkanı Barack Obama, ülkesinin terörle savaşacağı ve de sonunda kazanan taraf olacağının altını güçlü ifadelerle çizdiği bir konuşmayla ulusa seslendi. ABD Başkanı’nın konuşmasında Türkiye’nin Suriye sınırını kapatması konusu da gündemdeydi.

Obama’nın Beyaz Saray’daki Oval Ofis’ten yaptığı ve Pazar akşamı tüm televizyonlardan canlı yayınlanan konuşması, Amerikan yönetiminin IŞİD ve uluslarası terörle mücadelede yetersiz kaldığı eleştirilerinin giderek arttığı bir dönemde gerçekleşti. ABD Başkanı, güçlü bir konuşma yaptı belki ama, özellikle IŞİD’le mücadele kapsamında bugüne kadar atılan adımlardan farklı bir politika izleneceği yönünde mesajlar gelmedi.

“California saldırısı terördü”

Konuşmasına geçen hafta California’nın San Bernardino ilçesinde yaşanan ve 14 kişinin öldüğü silahlı saldırıyı bir “terör olayı” olarak niteleyerek başlayan ABD Başkanı, “ülkemiz 11 Eylül’de 3 bin Amerikalı, El Kaide tarafından öldürdüğünden beri terörizmle savaş halinde” dedi.

San Bernardino saldırganlarından Tashfeen Malik’in Suudi Arabistan’dan Amerika’ya “nişanlı vizesi” ile girmesi de Obama’nın konuşmasının gündemindeydi. ABD Başkanı, vize kurallarının gözden geçirilmesi talimatı verdiğini, Amerika’ya vizesiz giriş yapabilen ülkelerden gelenlerin de daha detaylı inceleneceğini “savaş bölgelerine gidip gitmediklerinden emin olmak için sıkı taramalardan geçirileceğini” kaydetti.

Amerika’da her toplu silahlı saldırı olayı sonrasında olduğu gibi California ile ilgili de Kongre’ye bireysel silahlanma yasasını yeniden gözden geçirme çağrısı yapan Obama, “aşırılık yanlısı kişilerin masum insanları öldürmelerini zorlaştırmalıyız” dedi.

“IŞİD İslam’ı temsil etmiyor”

“IŞİD’in gücücü azaltma ve nihayetinde yok etme” gibi bügüne kadar örgüt ile mücadele konusunda kullandığı ifadelerden daha net ve kararlı bir söylem kullandığı dikkat çeken Obama bu kez, “IŞİD’i yok edeceğiz. Bize zarar vermek isteyen her türlü organizasyonu yok edeceğiz. Terörün üstesinden geleceğiz, Amerika’nın galip geleceğinden şüphem yok” dedi.

IŞİD’le mücadelede hem Amerikan toplumunun hem de Müslüman toplumun bir araya gelmesi konusunda sorumlulukları olduğunu kaydeden Obama, “özgürlük, korkudan daha güçlüdür” dedi. IŞİD’in İslam dinini temsil etmediğinin altını bu konuşmasında da çizen ABD Başkanı, örgüt mensuplarını “eşkiyalar ve katiller” olarak niteledi.

“Türkiye’yle Suriye sınırını kapatması konusunda çalışıyoruz”

Obama, örgütle mücadele kapsamında hem Avrupalı müttefikleriyle istihbarat paylaşımını sürdüreceklerini hem Müslüman ülkeler, hem de Amerika’daki Müslüman toplumuyla IŞİD’in ideolojisini internet ortamında yaymasını önlemek adına da adımlar atmak için çalışacaklarını kaydetti.

ABD Başkanı konuşmasında IŞİD’le mücadele kapsamında Türkiye ile yaptıkları işbirliğine de değinerek, “Türkiye ile Suriye sınırını kapatma konusunda çalışıyoruz” dedi.

“Terörün üstesinde geleceğiz”

Konuşmasında, “terörün üstesinden geleceğiz” ifadesini sıklıkla kullanan ABD Başkanı, “IŞİD’e karşı askeri gücümüzü artırmalıyız” dese de, bugüne kadar izlenilenden farklı bir IŞİD stratejisi sinyali vermedi. ”Suriye’de uzun ve maliyeti yüksek bir kara savaşına çekilmemeliyiz. IŞİD gibi grupların istediği bu” sözleriyle, Amerika’nın yeni bir kara savaşına girmeyeceğinin altını çizdi. Bu başlığı, “Amerika’nın galip geleceğinden şüphem yok” kararlı sözleriyle sonlandırdı.

Müslüman liderlerin aşırılık yanlısı ideolojiler ve radikal unsurlar konusunda Amerika ile çalışmaya devam edeceklerini de kaydeden Obama, Müslüman Amerikalılara karşı korku tellallığı yapan kesimlere de şöyle seslendi:

“Onla bizim arkadaşlarımız, komşularımız, iş arkadaşlarımız, spor dünyasındaki kahramanlarımız ve evet ülkemizi savunmak için ölmeye hazır kadın ve erkek askerlerimiz. Bunu her zaman hatırlamak zorundayız.”

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG