Erişilebilirlik

Obama-Ruhani Görüşmesinden Tüm İranlılar Memnun Olmadı


Başkan Barack Obama’yla yaptığı tarihi telefon görüşmesinin ardından ülkesine dönen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi Tahran Havalimanı’ndan yüzlerce coşkulu İranlı karşıladı.

Ancak İran haber kaynakları, kalabalığın arasına karışan küçük bir grubun “Amerika’ya ölüm” diye bağırdığını, Ruhani’nin otomobil kortejine ayakkabı dahil, cisimler fırlattığını bildirdi.

İran’ın yeni Cumhurbaşkanı, New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantılarına katılmıştı.

Ruhani, New York’tan ayrılmadan önce Başkan Barack Obama’yla 15 dakikalık bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşme, 34 yıldır diplomatik ilişkileri bulunmayan iki ülke açısından bir ilk oldu. Obama ve Ruhani arasındaki, telefon görüşmesi, iki ülke arasında ilişkilerin yeniden normalleştirilmesi yolunda yeni bir umut doğurdu.

Amerika ve İran arasındaki ilişkiler 1979 yılında, İran’da Şah rejiminin devrildiği İslam Devrimi’nden sonra bozuldu. İranlı öğrencilerin 1980 yılında Tahran’daki Amerikan büyükelçiliğini ele geçirerek içindeki Amerikalı personeli rehin almasının ardından ilişkiler tamamen kesildi.

Telefon görüşmesini ilk olarak İran Cumhurbaşkanı Ruhani, İngilizce Twitter hesabından duyurdu.

Görüşmeyi bir basın toplantısında açıklayan Başkan Barack Obama da, İran’ın nükleer programıyla ilgili krizi ele aldıklarını söyledi.

İran’ın resmi haber ajansı İRNA, Amerikalı yetkililerin "bir iyi niyet jesti olarak" New York ziyareti sırasında Ruhani’ye M.Ö. 7. Yüzyıl’dan kalma bir testiyi iade ettikleri bildirdi
İran’ın resmi haber ajansı İRNA, Amerikalı yetkililerin "bir iyi niyet jesti olarak" New York ziyareti sırasında Ruhani’ye M.Ö. 7. Yüzyıl’dan kalma bir testiyi iade ettikleri bildirdi
Obama’yla telefon görüşmesini değerlendiren Ruhani, iki ülkenin nükleer program konusunda kapsamlı bir çözüme ulaşabileceğine inandığını, göreceli olarak kısa (15 dakika) süren telefon görüşmesinin bile ilişkileri geliştirme olasılığına işaret ettiğini söyledi.

İran Batı’nın aksine, nükleer programının silah üretme amaçlı değil, sivil amaçlı olduğunu savunuyor.

Haziran ayında cumhurbaşkanlığına seçilen Hasan Ruhani, İran ve Batı arasındaki ilişkileri geliştirme vaadinde bulunmuştu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG