Erişilebilirlik

Obama Putin'le Telefon Görüşmesi Yaptı


Obama Ukrayna krizinin başlangıcından bu yana sık sık Putin'le telefonlaşıyor
Obama Ukrayna krizinin başlangıcından bu yana sık sık Putin'le telefonlaşıyor

Başkan Barack Obama, Ukrayna krizi nedeniyle Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i aradığını ve Moskova’nın ayrılıkçılara verdiği destekten dolayı duyduğu derin kaygıyı ilettiğini açıkladı

Beyaz Saray’daki basın toplantısında bir dizi konuya değinen Obama, kendisinin krize diplomatik çözümü tercih ettiğini ve bu konuyu Putin’le görüştüğünü bildirdi. Obama bununla birlikte Amerika’nın yapacaklarının da “bir sınırı olduğunu sözlerine ekledi.

Başkan Obama gazetecilere yaptığı açıklamada, Putin’i kast ederek, “Bazı insanlar rasyonel davranmıyor, orta ve uzun vadeli çıkarlarına göre hareket etmiyor. Bunlar bizi caydıramaz. Bu konu üzerinde durmaya devam etmek zorundayız” diye konuştu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, iki liderin “iletişim kanallarını açık tutma konusunda anlaştıkları” belirtildi.

Kremlin açıklamasındaysa telefon görüşmesi daha farklı yansıtıldı. Açıklamada Putin’in Amerika’nın son yaptırımlarını eleştirdiği, Obama’ya yaptırımların ters tepki yaratacağını, “ikili işbirliğine ve uluslararası istikrara ciddi zarar vereceğini” söylediği bildirildi. Amerika ve Avrupa Birliği, Ukrayna’daki Moskova yanlısı ayrılıkçılara destek vermeye devam ettiği gerekçesiyle Rusya’nın değişik sektörlerine yeni yaptırımlar uygulamıştı.

Bu arada Ukrayna’da Malezya uçağının düşürülmesinden neredeyse iki hafta sonra uluslararası uzmanların enkaz alanına girmelerine izin verildiği bildirildi. Malezya yolcu uçağının düşürülmesi sonucu çoğu Hollanda vatandaşı 298 kişi ölmüştü. Uçağın Rusya’nın ayrılıkçılara verdiği uzun menzilli füzelerle düşürüldüğü sanılıyor.

Enkaz alanında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği örgütü uzmanlarının yanı sıra Hollandalı ve Avustralyalı uzmanlar da incelemeler yapıyor. Düşen Boeing 777 uçağında ölen bazı kişilerin cesetlerine hala ulaşılamadı.

Bu arada Ukrayna’da ordu ve ayrılıkçı milisler arasındaki çatışmalar da devam ediyor. Son olarak Rusya yanlısı ayrılıkçılar, enkaz alanına fazla uzak olmayan Şaktarsk’da 13 Ukrayna askerini öldürdü. 11 askerdense haber alınamadığı bildiriliyor.

Ukrayna’nın doğusunda tek yanlı bağımsızlık ilan eden ayrılıkçılar, üç aydır silahlı mücadele veriyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG