Erişilebilirlik

Obama: Küba İçin Demokrasiden Vazgeçmeyeceğiz


Obama telefonda görüştüğü Küba Devlet Başkanı Castro'ya Amerika'nın demokrasi ve insan haklarını geliştirme çabalarını sürdürmeye devam edeceğini söylediğini açıkladı

Başkan Barack Obama, Küba ile ilişkilerini normalleştirirken Amerika’nın demokrasi ve Küba halkının özgürlüğü için çaba harcamaya devam edeceğini söyledi.

Obama ABC televizyon kanalıyla yaptığı söyleşide Küba Devlet Başkanı Raul Castro’ya Çarşamba günü yaptığı telefon görüşmesinde Amerika’nın demokrasi ve insan haklarını geliştirme çabalarını sürdüreceğini söylediğini açıkladı.

Castro’nun hemen politika değiştirmesini beklemediğini belirten Obama ancak Küba içinde kuşak değişiminin büyük olasılıkla gelecekte daha dostane ilişkiler oluşmasına yol açacağını söyledi.

Obama Amerika’nın Küba’da elçilik açmasını savunurken bu tür totaliter devletlerde Amerikan elçisinin bulunmasının Washington’nun etkinliğini arttırdığını belirtti.

Çarşamba günü Küba ile yıllardır kesik olan ilişkilerin ne Küba’ya ne de Amerika’ya fayda sağlamadığını belirten Başkan Barack Obama, normalleşmesine yönelik ilk adımı attı. Obama, normalleşme sürecini Beyaz Saray’da açıkladı.

Siyasi, ekonomik ve sosyal alanlarda normalleşmeyi öngören tarihi karar, beş yıldır Küba’da hapis yatan Alan Gross adlı Amerikalı’nın serbest bırakılmasıyla aynı zamana denk geldi. Gross’un serbest bırakılmasına karşılık Amerika’nın da casusluk suçuyla hapis yatan üç Kübalıyı serbest bıraktığı bildirildi.

Küba ile ilişkilerin normalleşme süreciyle ilgili yaptığı açıklamasında Başkan Obama “Bu normalleşmenin Küba halkına daha fazla fayda sağlayacağı görüşündeyim. Artan ticari ilişkiler hem Amerika’lılar, hem de Küba’lılar için yararlı olacak.” dedi. Obama konuşmasında ABD’nin Havana’da elçilik açacağını da duyurdu.

Küba Cumhurbaşkanı Raul Castro da Obama’nın Amerikan halkına seslendiği aynı saatte Küba halkına Amerika ile normalleşme sürecine giren ilişkiler hakkında bir konuşma yaptı.

Ambargo

Raul Castro’nun 2010 yılında başkanlığı kardeşi Fidel Castro’dan devralmasıyla birlikte Başkan Obama da iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmeye yönelik adımlar atmaya başladı. Küba’da yakınları bulunan Amerikalılara yönelik finansal ve seyahat alanlarındaki kısıtlamaları hafifleten Başkan Obama, yıllardır süregelen ambargonun kaldırılmasına karşı çıktı.

1960 yılında Komünist yönetime geçen Küba’da Amerika’ya ait mal varlıklarına el koyulması ve insan hakları ihlalleri nedeniyle Amerika Küba’ya karşı ticari ambargo uygulama kararı almış, kararla birlikte iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler de tamamiyle kopmuştu.

Obama yönetiminin Küba’nın son zamanlarda insan haklarında gösterdiği iyileşme nedeniyle ilişkileri normalleştirmeye ve hatta ambargoyu kaldırmaya yöneldiği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG