Erişilebilirlik

Obama: ‘İşkence Yaptık’


Başkan Obama 11 Eylül saldırıları sonrasında Amerika’nın “bazı kişilere” işkence yaptığını doğruladı, ancak bu konuda peşin hükme varılmaması gerektiğini söyledi

Obama, 11 Eylül saldırıları sonrasında zanlıların Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) ajanlarınca şiddete maruz kaldıklarını açıklayan Senato raporunun gizliliğinin kaldırılmasına yönelik beklentiler üzerine konuştu.

Amerikalı istihbaratçıların 11 Eylül sonrasında “Amerikan değerlerine ters düşen birtakım şeyler” yaptıklarını ve “bazı kişilere işkence edildiğini” doğrulayan Obama, ancak ülkeyi hedef alabilecek yeni saldırıların olabileceği endişesiyle hareket eden güvenlik kuvvetlerinin, o zamanın koşullarında çok büyük baskı altında olduklarının altını çizdi.

Obama Amerikalılar’dan, 2001 yılını izleyen zorlu koşullar altında görev yapan ve “gerçek yurtseverler” diye tanımladığı bu kişilere önyargıyla bakmamasını istedi.

CIA, uzun zamandır “geliştirilmiş sorgulama teknikleri” adı verilen acımasız yöntemler ve işkence uygulamakla suçlanıyor. Obama, 2009 yılında göreve gelmesiyle birlikte yöntemleri yasadışı ilan etmişti ancak “işkence” kelimesini kullanmaktan sürekli kaçındı.

Obama, geçen yıl yaptığı bir açıklamada, “Amerika’nın düşmanlarını yasalara aykırı bir şekilde işkence yaparak sorgulaması ve gözaltına alması nedeniyle temel Amerikan değerlerinden ödün verildiğini” belirtmişti.

Hazırlanması beş yıl süren Senato raporunun önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor. Raporun CIA’nin terör şüphelilerine uyguladığı acımasız teknikleri içerdiği ama bu tekniklerin El-Kaide ile ilgili bilgi edinmede her zaman faydalı olmadığının altı çiziliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG