Erişilebilirlik

Obama: 'Irak'ta Yeni Kara Savaşı Yok'


South Sudanese civilians flee fighting in an United Nations base in the northeastern town of Malakal, where gunmen opened fire on civilians sheltering inside, killing at least five people.
South Sudanese civilians flee fighting in an United Nations base in the northeastern town of Malakal, where gunmen opened fire on civilians sheltering inside, killing at least five people.

Florida'daki Amerika Merkez Komutanlığı Karargahı'nda brifing alan Obama'nın üsteki askerlere yaptığı konuşmada yeni bir kara savaşı başlatmayacağını söylemesi Genelkurmay Başkanı Dempsey'in bir gün önce açıklamalarıyla çelişki yarattı

Başkan Barack Obama, IŞİD militanlarına karşı kararlı mücadele yürütme vaadinde bulundu, ancak Amerikan askerlerinin yeni bir kara savaşına sokulmayacağı güvencesi verdi.

Florida eyaletinin Tampa kentinde bulunan Amerika Merkez Komutanlığı Karargahı olarak kullanılan MacDill Hava Kuvvetleri Üssü’ne giden Obama, üsteki komutanlarca, Irak’ta IŞİD militanlarına karşı yürütülen hava saldırılarıyla ilgili bilgi aldı. Daha sonra üs personeline bir konuşma yapan Obama, Amerika’nın mücadele kararlılığı konusunda militanları uyardı.

Amerika’nın teröristlerle mücadeleyi müttefikleriyle birlikte sürdüreceğinin altını çizen Obama, mücadelelerini teröristlerin yaptığı gibi ‘yıkarak, yakarak’ değil, ilerleme ve umut sağlayarak yürüteceklerini bildirdi.

Bir gün önce Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Martin Dempsey, gerektiği durumlarda IŞİD’le mücadele eden Irak birliklerine destek amacıyla Amerikan birliklerini çatışmaya sokma konusunda Başkan Obama’nın iznini isteyeceğini söylemişti.

Ancak Başkan Obama, MacDill üssündeki konuşmasında bu olasılığı doğrulamadı ve askerlere “sizi Irak’ta yeni bir kara savaşına sokmayacağım” diye konuştu.

Amerika’nın IŞİD hedeflerine hava saldırılarına devam edeceğini söyleyen Obama, 40 ülkenin askeri operasyonlara yardım ettiğini ve militanlardan kaçanlara insani yardımda bulunduğunu belirtti. Amerika şimdiye kadar IŞİD hedeflerine 160’ın üzerinde hava saldırısı düzenledi.

Öte yandan Amerikan Kongresi de Obama’nın Suriye muhalefetini eğitmek ve silahlandırmak için istediği ödeneği oylamaya hazırlanıyor. Yardım yapılacak muhalefetin hem Suriye’de Esat rejimine karşı, hem de IŞİD’e karşı mücadele eden ‘ılımlı’ kesimlerden oluşması amaçlanıyor. Obama, Suriye’deki IŞİD hedeflerine karşı da hava saldırılarını onayladı, ancak henüz Suriye topraklarında bir hava operasyonu başlatılmadı.

Obama’nın Çarşamba günü gittiği Merkez Kuvvetleri Komutanlığı brifingine Amerika Savunma Bakanı Chuck Hagel da katıldı. Hagel bir gün önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dempsey’le katıldığı Senato toplantısında, IŞİD’e karşı mücadelenin “güç” olduğunu ve zaman alacağını söylemişti. Hagel ayrıca mücadeleye katılacak ortakların “etkili” olması gerektiğinin altını çizmişti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG