Erişilebilirlik

Obama’yla Telefonda Uzun Görüşme


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkan Barack Obama ile 1 saat 20 dakika süren uzun bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmenin ana gündem maddesi Suriye oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceden planladığı üzere bugün Başkan Barack Obama ile telefonda bir görüşme gerçekleştirdi ve görüşmede ana gündem maddesi ise Suriye oldu.

Cumhurbaşkanlığı'ndan edinilen bilgiye göre; Erdoğan'ın Tarabya'da olduğu sırada gerçekleşen görüşme, 1 saat 20 dakika sürdü.

Erdoğan'ın, Ankara'da önceki gün gerçekleştirilen saldırıya ilişkin Türkiye tarafındaki bilgileri paylaştığı ifade edildi. Erdoğan'ın, Suriye konusundaki görüşlerini ve PYD-YPG hassasiyetini aktardığı dile getirildi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan görüşmeye ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise, özetle şunlar ifade edildi:

"Obama, görüşmede, 17 Şubat’ta Ankara’da meydana gelen canlı bomba saldırısını ve 18 Şubat’ta Diyarbakır-Bingöl karayolunda askeri konvoyu hedef alan saldırıyı kınayarak, hayatlarını kaybeden askerler ve sivil vatandaşlar için taziye, yaralılar için de acil şifa dileklerini iletmiştir. Obama’ya saldırılar hakkında bilgi veren Erdoğan da, terörle mücadele konusunda müttefiklerin dayanışma içerisinde olmalarının önemine işaret etmiştir. Suriye rejiminin ve YPG’nin son dönemde Suriye’nin kuzey-batısındaki ilerlemesine ilişkin kaygılarını dile getiren Obama, bölgede Türkiye ve ılımlı Suriye muhalefeti ile gerilimlere neden olan, DAİŞ’le ortak mücadele çabalarımıza da darbe vuran eylemlere derhal son verilmesi çağrısında bulunmuştur. Obama, görüşme sırasında, ABD’nin bir NATO müttefiki olarak, Türkiye’nin ulusal güvenliğini destekleme konusundaki mutlak kararlılığını ifade ederek, Türkiye’nin meşru müdafaa hakkının altını çizmiştir. Erdoğan ve Obama, Suriye’deki çatışmaların durdurulması konusunda Münih’te varılan mutabakatı desteklediklerini vurgulamışlardır. İki lider, Rusya ve Esed rejimine, ılımlı muhalif güçlere yönelik hava saldırıları gibi provakatif eylemlere derhal son vermeleri çağrısında bulunmuşlardır. PKK dahil tüm terör örgütlerine karşı işbirliğini artıracaklarını ifade eden Erdoğan ve Obama, DAİŞ’le mücadelenin ortak hedefleri olduğunu belirtmişlerdir."

Beyaz Saray’dan Obama-Erdoğan görüşmesi açıklaması

Obama-Erdoğan görüşmesiyle ilgili olarak Beyaz Saray’dan da yazılı açıklama geldi.

Açıklamada, Obama’nın Erdoğan’la Suriye’deki durum ve teröre karşı mücadelede Türkiye ile ABD arasındaki işbirliği hakkında bugün telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Görüşmede Obama, Ankara’daki terör saldırısı ve Diyarbakır’da bir Türk askeri konvoyuna düzenlenen saldırıyı kınadı ve başsağlığı dileklerini iletti.

Beyaz Saray açıklamasına göre, Başkan Obama görüşmede, Suriye rejiminin ülkenin kuzeybatısında son dönemdeki ilerlemelerinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Obama, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye ve ılımlı muhalif güçlerle gerilimleri artıran ve IŞİD’I zayıflatıp yenilgiye uğratmaya dönük ortak çabalara zarar veren eylemlere son verilmesi için acil çağrıda bulundu.

Obama, YPG güçlerinin ilave toprak ele geçirmek için bu bölgedeki koşulları istismar etme arayışı içerisinde olmaması gerektiğini vurgularken, Türkiye’yi de bunun karşılığında bölgedeki topçu ateşine son vermek suretiyle itidal göstermeye çağırdı.

Görüşmede Başkan Obama, ABD’nin bir NATO müttefiki olarak Türkiye’nin ulusal güvenliğine sarsılmaz bağlılığının altını çizdi.

İki lider, Suriye’de düşmanlıkların sona erdirilmesi konusunda Münih’te geçen hafta varılan uzlaşıya desteklerini ifade ederken, Rusya ve Esat rejimine de ılımlı muhalif güçlere yönelik hava saldırılarını durdurmaları çağrısında bulundu.

Obama ve Erdoğan, PKK da dahil olmak üzere terörizmin her türlü şekline karşı mücadelede işbirliğini derinleştirme sözü verdi ve IŞİD’I zayıflatıp nihayetinde yenilgiye uğratmaya yönelik ortak hedeflerini yineledi.

Earnest: ‘Obama taziye dileklerinde bulundu’

Beyaz Saray da iki liderin görüşmesinde Suriye konusunun ele alındığı vurgulandı.

Görüşmeyle ilgili olarak Beyaz Saray sözücüsü Josh Earnest, görüşmeyle ilgili açıklamanın sonra yapılacağına dikkati çekerek, Obama’nın Erdoğan’a Ankara ve Diyarbakır’daki terör saldırıları nedeniyle başsağlığı dilediğini belirtti.

Ankara’nın IŞİD’le mücadelede önemi bir ortak olduğun altını çizen Earnest, bir yıl IŞİD’le mücadele koalisyonuna katılan Türkiye’nin sınır güvenliğine önemli katkıda bulunduğunu ve Amerika’dan bu konuda uzman desteği aldığını hatırlattı. İncirlik Üssü'nün IŞİD bombardımanına katılan uçak ve insansız hava araçlarının mesafesini kısalttığı için operasyonun verimliliğini arttırdığını da vurgulayan Earnest, Rusya’yla yaşanan uçak krizini provokasyon olarak niteledi, bir NATO müttefiki olarak bu provokasyona karşı Türkiye’nin yanında durduklarını yineledi. Earnest ayrıca, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın geçen ay Türkiye’ye gittiğini ve Başkan Obama’nın da sonbaharda iki kez Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bir araya geldiğini hatirlattı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG