Erişilebilirlik

Obama: ‘Filistin’deki Sivil Ölümleri Trajedi’


Başkan Obama'nın geçen yıl Beyaz Saray'da verdiği iftar yemeği
Başkan Obama'nın geçen yıl Beyaz Saray'da verdiği iftar yemeği

Barack Obama, Amerikalı Müslümanlarla, Müslüman ülkelerin Amerika’daki temsilcilerini Beyaz Saray’da verdiği iftarda ağırladı. Müslüman dünyasının Ramazan’ını kutlayan ABD Başkanı Gazze’de yaşananlara da değindi

Barack Obama, Amerikalı Müslümanlarla, Müslüman ülkelerin Amerika’daki temsilcilerini Beyaz Saray’da verdiği iftarda ağırladı. Müslüman dünyasının Ramazan’ını kutlayan ABD Başkanı Gazze’de yaşananlara da değindi

Obama’dan Hadis’li mesaj

Beyaz Saray’da her yıl verilen geleneksel iftar yemeğine Türkiye adına Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da davetliydi. Amerika’da temsilcilikleri bulunan Müslüman ülkelerin diplomatik temsilcileri ve ülkedeki İslam toplumunun önde gelen isimlerinin ağırlandığı iftar davetinde konuşan Obama konuklarını Arapça “Ramazan’ınız mübarek olsun” sözleriyle karşıladı.

Amerika’nın ilk Müslüman Kongre Üyesi Minnesota milletvekili Keith Ellison’ın yanı sıra Indiana ve Minnesota eyaleti milletvekilleri de Beyaz Saray’daki iftar davetine katıldı. Obama konuşmasına, “Biliyorum açsınız, fazla uzatmayacağım” sözleriyle başladı. Ramazan’ın paylaşma, özveri, hayır inanç ve barış ayı olduğunu, Amerika’nın da temelinde dini özgürlükler yatan bir ülke olduğu vurgusunu yaptı. “Bir insan, kardeşine yardım ederse, Allah da o kuluna yardım eder” hadisini paylaşan Obama, “Hepimiz, başkalarına destek olmaya çağırılıyoruz’ şeklinde konuştu.

“Bölgeden yansıyan tablo, yürek burkuyor”

Konuşmasında Ortadoğu’daki gelişmelere geniş yer veren Obama, Suriye’de Esat rejiminin halkına karşı sergilediği acımasız tutumunun devam ettiğini, Amerika’nın Suriye halkının bu tutum karşısında dik durması için elinden geleni yapmayı sürdüreceğini ifade etti. Irak’ta ise IŞİD’in sivil halka yönelik saldırılarına ve mezhep savaşlarına karşı ülkeyi birarada tutacak yeni bir hükümet çağrısını yineledi.

“Filistin’deki Ölümler Trajedi”

Filistin ve İsrail’den yürek burkan bir tablo yansıdığını belirten Obama, Amerikan halkının bölgede yaşananlardan büyük kaygı duyduğunu söyledi ve nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine dair görüş ayrılıklarının olduğunu bunun da Amerikan demokrasisinin parçası olduğunu kaydetti.

Hiçbir ülke, vatandaşlarına ayrım gözetmeksizin roket fırlatılmasını kabul edemez diye konuşan Obama, "İsrail'in, Hamas'ın affedilmez saldırıları karşısında kendini savunma hakkı olduğu konusunu her zaman vurguladık. Aynı zamanda, hafifletmek için çabaladığımız Gazze'deki insani krizde Filistinli sivillerin ölmesi ve yaralanması bir trajedidir. Bundan dolayı da kim oldukları ya da nerede yaşadıklarına bakılmaksızın sivillerin korunması gerektiğini her seferinde dile getirdik," dedi.

Başkan Obama, gerginliğin daha da tırmanmasının başta İsrail ve Filistin halkları olmak üzere kimseye yararı olmayacağının altını çizdi. Bu nedenle de 2012 yılında varılan ateşkes ortamına dönülmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Obama, Mısır’ın bu yöndeki talebini memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi ve son gelişmelerin mevcut durumun artık devam ettirilemeyeceğini ortaya bir kez daha koyduğunu hatırlattı. Başkan sorunu çözmenin tek yolunun kalıcı bir barış kurmak olduğunu da söyledi.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG