Erişilebilirlik

Obama Döneminde Sınırdışı Oranı Arttı


Obama Döneminde Sınırdışı Oranı Arttı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Amerika’da göçmenlik reformunu destekleyenler, yasaya karşı çıkan Kongre üyeleriyle Başkan Obama’ya karşı duydukları öfke ve hayal kırıklığını dile getiriyor. Yasanın savunucuları, kendi taraflarında saydıkları Obama’yı, çok sayıda kayıtdışı göçmeni sınırdışı etmekle suçluyor

Geçtiğimiz günlerde, Kongre’nin Latin kökenli üyeleri, Başkan Obama’dan, hükümetin kayıtdışı göçmenler konusunda icraatlarını gözden geçirme sözü almayı başardı. Buarada, Cumhuriyetçiler bu yıl içinde göçmenlik reformuyla ilgili önemli adımlar atmayı planladıklarını söylüyor.

Göçmenlik reformunu destekleyenlerden oluşan bir grup, geçtiğimiz günlerde Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner’a, göçmenlik yasasının oylanmasını isteyen bir dilekçe vermek istedi. Ancak Kongre’nin kapıları eylemcilere açılmadı.

Amerika’daki en büyük göçmen topluluğunu Latin kökenliler oluşturuyor. Latin kökenli liderler, göçmenlik reformunu destekleyen Obama’nın aynı zamanda çok sayıda göçmeni sınırdışı ettiğini söylüyor.

İspanyolca yayın yapan Univision ve Telemundo, Başkan Obama’nın Latin kökenli toplumdaki itibarının zedelendiğini savunuyor:

“Latin kökenlilerin, onlar için mücadele ettiğimi anladıklarını düşünüyorum.”

Kongre’deki protesto eylemine katılan Melissa McGuire-Maniau, hükümetin uzun süredir Florida’da yaşayan eşini sınırdışı etmeye çalıştığını, ancak eşinin sonunda mücadeleyi kazandığını anlatıyor:

“Ailem de ben de bu kabusu yaşadık. Göçmenlik Dairesi yetkilileri, 20 yıldır Amerika’da yaşayan eşimi sınırdışı etmek için üç kez kapımıza dayandı.”

Buarada Başkan Obama bir süre önce Beyaz Saray’da üç Latin kökenli Kongre üyesi ve göçmen haklarını savunan bir grupla görüştü.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan Demokrat Kongre üyesi Javier Becerra, Başkan Obama’nın, birbirinden kopan aile fertleri konusunda kaygılı olduğunu söyledi:

“Başkan, İç Güvenlik Bakanı’na bizimle görüşmesi ve yetkisini kullanarak, mevcut göçmenlik sisteminin yarattığı zararın olabildiğince onarılmasını sağlamaya çalışması için talimat verdi.”

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Raul Labrador, göçmen ailelere yardım etmek için yasada bazı küçük değişiklikler yapılmasına destek verebileceklerini söyledi. Ancak Labrador, Başkan ve partisini yasada çok fazla değişiklik istedikleri gerekçesiyle eleştirdi:

“Sorun, Demokratlar’ın Amerika’daki bütün göçmenlere yardım etmek istemesi. Bu istek mantıklı değil.”

Göçmenler, göçmenlik yasasında kapsamlı bir değişiklik yapılıncaya kadar, Kongre ve Başkan üzerindeki baskıyı sürdürmeye kararlı olduklarını söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG