Erişilebilirlik

Obama’dan İslam Karşıtlarına Barış Mesajı


Obama’dan İslam Karşıtlarına Barış Mesajı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

Başkan Barack Obama, 8 yıllık iktidarının 7’nci yılında ülkede ilk kez bir camiyi ziyaret etti. Obama, inanç özgürlüğü mesajları verdi, Amerikalı Müslümanlar'ın bu ülkenin kurucu unsurlarından olduğunu hatırlattı ve IŞİD’e asla meşruiyet kazandırmayacaklarını söyledi.

Maryland eyaletindeki Baltimore İslam Topluluğu uzun zamandır beklediği bir isme ev sahipliği yaptı. Barack Obama, başkanlığının 7’inci yılında ilk kez bir camiyi ziyaret etti.

Obama konuşmasının başında tüm Amerikalı Müslümanlar'a, ulusu büyük bir aile olarak tuttuğu için teşekkür etti. Baltimore cemaatinin neredeyse 50 yıldır hizmet vermesini öven Obama, hiç cami görmemiş Amerikalılar'a seslendi. İşte Obama’nın konuşmasından satır başları:

  • “El Kaide ve IŞİD gibi gruplar tanrının ismini suistimal eden ilk aşırı gruplar değil. Bunu daha önce de gördük. Şu anda İslami öğretileri kendi cinayet ve terörlerini meşrulaştırmak için kullanan örgütlü radikaller var. Amerika ve Batı’nın İslam’la savaş içinde olduğuna dair yanlış iddialarda bulunuyorlar ve bu iddialar ülkenin dört bir yanında, Boston, Chattanooga ve San Bernardino saldırılarındaki gibi destek buluyor.”
  • “IŞİS gibi gruplar meşruluk kazanma umudu içindeler. Kendilerini İslam adına hareket eden dini liderler ve kutsal savaşçılar gibi göstermek istiyorlar. Onlara bu meşruiyeti vermeyi reddediyorum. Bu meşruiyeti asla vermemeliyiz. Onlar İslam’ı savunmuyorlar, Müslümanlar'ı savunmuyorlar. Öldürdükleri insanların çoğu masum Müslümanlar.”
  • “Amerika’daki Müslüman nüfus az. Bu yüzden de çoğu Amerikalı, Müslümanlar'ı tanımıyor. İslam’ı sadece medyadan ve saldırılardan bilmek, çarpık bir algı yaratıyor. Paris ve San Bernardino’dan sonra terörü büyük bir inanışla birleştirdiler. Böyle bir şeye ülkemizde yer yok. Biz bu değiliz. Biz büyük bir Amerikan ailesiyiz ve bir bölümümüz bile dışlanır, ikinci sınıf hisseder ya da hedef gösterilirse, bu tüm ulusumuzu parçalar. Değerlerimiz sınanıyor ve bu konuda daha çok çalışmalıyız. Birbirimizi gerçekten dinlemeliyiz.”
  • “İslam, selam sözcüğünden geliyor; yani barış. ‘Selam-un aleyküm’ ‘Barış üzerinizde olsun’ demek. Birçok inanış gibi İslam da köklerini merhamet, adalet ve iyiliğe bağlılığından alıyor. Kim Cennet’e girmek isterse Hazreti Muhammed ona şunu öğütlemiştir: “Sana nasıl davranılmasını istiyorsan sen de başkalarına öyle davran.”
  • “Tüm Amerikalılar gibi Müslümanlar da terör tehdidinden korkuyor, ama Müslüman Amerikalılar sadece terörden değil, şiddet yanlısı olarak suçlanmaktan da korkuyor.”
  • “Amerika ortağınız olacak ve ben, çoğulculuğu ve barışı yücelten Müslüman seslerin çeşitliliğini arttırmak için elimden geleni yapacağım. Amerika dediğimiz bir harmanlanmış mirasımız, bir zayıflık değil aksine en kuvvetli yanlarımızdan biri.”

Amerikalı Müslüman gruplar, Başkan Obama’nın bir camiyi ziyaret etmesi gerektiğini uzun zamandır dillendiriyordu. Obama’nın seçtiği Baltimore İslam Toplumu, Amerika’nın en eski cemaatlerinden. 1969’da yerel bir üniversite bünyesinde, haftalık toplantılar ve Cuma namazları düzenlemek için kurulan cemaat, 1980’lerde içinde ilahiyat fakültesi kurdu, revir ve okul bulunan Rahman Camisi’ni yaptırdı.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG