Erişilebilirlik

Obama'dan İran'a 'Tutuklu ABD'lileri Bırak' Çağrısı


Başkan Barack Obama, Tahran hükümetine yaptığı çağrıda, hapis tuttuğu üç Amerikan vatandaşını bırakması ve İran’da olduğuna inanılan bir diğer Amerikan vatandaşının bulunmasına yardımcı olmasını istedi.

İran’da “haksız yere hapis tutulan” Amerikalılar serbest kalıncaya kadar vazgeçmeyeceklerini söyleyen Obama, Pittsburgh’da uluslararası savaşlarda görev alan muhariplerin toplantısında yaptığı açıklamada, “Washington Post muhabiri Jason Rezaian, din adamı Saeed Abedini ve eski asker Amir Hekmati’nin serbest bırakılması”, ayrıca kayıp olan “Robert Levinson’un da bulunması” çağrısı yaptı.

İran’da hapis tutulan bu kişilerden bazılarının aileleri, yakınları ve dostları, geçen hafta Tahran hükümetiyle nükleer anlaşma imzalayan Obama yönetimini, rehinelerle ilgili baskı yapmamasından dolayı eleştirmişti.

Obama ise anlaşmada yer alan koşulların Amerika’nın ulusal çıkarlarını ilgilendirdiğini söyledi. Obama yönetimi, rehinelerin nükleer anlaşmada pazarlık kozu yapılmasının İran’ın elini güçlendireceğini savunmuştu.

Dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından onaylanan anlaşma Amerikan Kongresi’nden de onaylanmayı bekliyor. Kongre’nin anlaşmayı onaylamak için 60 günü bulunuyor. Obama, Kongre’den gelecek bir ret yanıtını veto edeceğini bildirmişti.

Kongre’nin Başkan’ın vetosunu aşması için iki kanat olan Senato ve Temsilciler Meclisi’nden en az üçte iki çoğunluğun oyuna ihtiyacı var.

Obama savaş muharipleri toplantısında yaptığı açıklamada, İran’la diplomatik çözüme hayır diyen politikacıların, ‘nasıl olsa üç ay sürer’ diye Irak savaşına da hızla giren aynı kişiler olduğunu söyledi.

Obama bununla birlikte Tahran hükümetiyle çetin anlaşmazlıklar beklediğini de sözlerine ekledi. İran’la özellikle terör, Tahran’ın Ortadoğu’da desteklediği milis güçler gibi konularda zorlukların yaşanacağına işaret eden Obama, bu ülkeye teröre verdiği destek, balistik füze programı ve insan hakları ihlallerinden dolayı uygulanan yaptırımların hala yürürlükte olduğuna dikkati çekti.

Başkan Obama, “İsrail de dahil, müttefiklerimiz ve ortaklarımızla İran’ın tehlikeli tavırlarına karşı çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Obama ayrıca anlaşmanın imzalanması süresince verdiği destekten dolayı Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’i arayarak teşekkür etti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada nükleer anlaşmanın yürürlük sürecinde, Amerika ve Çin’in işbirliği yapmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

Öte yandan Kuzey Kore, İran’la yapılan türden bir anlaşmaya sıcak bakmadığını bildirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG