Erişilebilirlik

Obama: 'Ateşkes Krizi Çözebilir'


Obama:'Ateşkes Krizi Çözebilir'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Başkan Barack Obama, Suriye’de çatışma içinde olan tarafların tüm şiddet eylemlerini anlaşma uyarınca durdurması halinde krizi sona erdirmede ilk adımın atılmış olacağını söyledi. Ancak Obama, Beşar Esat iktidarda kaldığı sürece Suriye’de uzun vadeli barışın sağlanamayacağını da kaydetti. Dün geç saatlerde Ulusal Güvenlik Konseyi’yle biraraya gelen Obama, koalisyonun uyum içindeki ortak çabaları sonucu IŞİD’in bölgedeki güç ve etkisinin kırıldığını da sözlerine ekledi.

Suriye’deki çatışmalara Cuma geceyarısından itibaren son verileceğini söyleyen Başkan Obama, yine de en iyi koşullarda bile şiddetin derhal kesilmesini beklemediğini belirtti. Obama açıklamasında, "Suriye’deki tüm taraflar şiddet eylemlerine ve saldırılara son verecek. Buna hava bombardımanları da dahil. Abluka altındaki bölgelere insani yardım ulaşmasına izin verilmeli. Ateşkesin başarılı olup olmayacağı, Suriye rejimi, Rusya ve diğer müttefiklerinin verdikleri taahhütlere uyup uymamasına bağlı" diye konuştu.

Başkan Obama ayrıca, tüm tarafların taahhütlere sadık kalması durumunda bölgenin teröristlerle mücadeleye odaklanabileceğini belirtti.

Obama, IŞİD’i mağlup etme mücadelesinin zaman alacağını, ancak koalisyonun uyumlu çabalarının son bir yılda örgütü ciddi anlamda zayıflattığını da söyledi.Örgütün petrol altyapısına yapılan saldırıların, örgütün gelirini önemli ölçüde azaltttığını belirten Obama, nakit paraların saklandığı depoları da hedeflediklerini dile getirdi.

Başkan Obama, Türkiye sınırında kontrolun artmasının yabancı savaşçıların IŞİD’e katılmasını zorlaştırdığını da belirtti. Obama, aşırı şiddet yanlısı olmasının, örgütün cazibesini kaybetmesine yol açtığına dikkati çekti. Başkan, Irak ve Suriye’de kayıp vermeye başlayan IŞİD’in uluslararası çabalar sayesinde kaynaklarının kesileceğini, propagandasına son verileceğini ve tamamen yok edileceğini söyledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG