Erişilebilirlik

Obama Asker Çekme Sürecini Yavaşlatıyor


Başkan Barack Obama’nın bugün, Afganistan’dan asker çekme sürecini yavaşlatacağını açıklaması bekleniyor.

Adını açıklamayan bir üst düzey yetkili, Obama’nın, 9.800 Amerikan askerini 2016 yılının büyük bir bölümünde Afganistan’da tutmaya devam edeceğini, başkanlık görevinden ayrılacağı 2017 yılı Ocak ayı öncesinde de bu sayıyı 5.500’e indireceğini kaydetti.

Obama geçen yıl, Afganistan’daki Amerikan birliklerinin tamamının, Kabil’deki büyükelçilikte üslenmiş bulunan bin asker hariç, 2016 yılı sonunda ülkeden çekileceğini açıklamıştı. Obama bu açıklamayı yaparken, “2001 yılında Amerika’yı hedef alan terör saldırılarından sonra başlatılan Afganistan savaşında artık yeni bir sayfa açmanın zamanı geldiğini” söylemişti.

Amerikalı yetkililer, asker çekme sürecinin yavaşlatılmasıyla ilgili kararın Beyaz Saray, Pentagon’daki askeri ve sivil yetkililer, Afganistan’daki komutanlar ve Afgan yetkililerle yapılan görüşmeler sonucunda alındığını bildirdi.

Bu görüşmeler, kuzeydeki Kunduz kentinin kontrolünün kısa süreli olarak El Kaide militanlarının eline geçmesi sonrasında başlatıldı.

Afganistan’da görev yapmaya devam edecek 5.500 asker Kabil, Bagram, Celalabad ve Kandahar’da konuşlandırılacak.

Yetkililer bu askerlerin görev alanlarının daraltılacağını kaydetti ve bunları terörle mücadele ve bu çerçevede Afgan ordusuna destek ve eğitim vermek olarak sıralandı.

Rus haber ajansı RIA’da yayınlanan bir habere göre, Rusya Savunma Bakanlığı, asker çekme sürecinin yavaşlatılmasının Afganistan’daki durumu iyileştireceği görüşünü paylaşmıyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG