Erişilebilirlik

Nuri Bilge Ceylan Cannes’da Yarışıyor


Dünyanın en büyük uluslararası Film Festivali Cannes, 67’inci kez start aldı. Festival müdürü Thierry Fremaux, haftalardır konuşulan 18 filmlik yarışma listesini açıkladı. Türkiye’den katılan tek isim olan, Türk sinemasının son dönemlerde yetiştirdiği en güçlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan, "3 saat 16 dakikalık" rekor uzunluktaki filmiyle yarışacak. Ermeni soykırımını anlatan "The Cut" filmiyle yarışması beklenen Fatih Akın ise listede yer almadı. Fremaux, "Kendisi yarışma listesinde yok. Açıklama yapma hakkını kendisine bırakıyorum" dedi.

Her yıl sinema severlerin heyecanla beklediği Cannes Film Festivali yarışma listesi belli oldu. Festival’in efsane eski Başkanı Gilles Jacob ve Festival Müdürü Thierry Fremaux Champs Elysees’de UGC Normandie Sineması’nda basın toplantısı düzenleyerek yarışacak film ve yönetmenleri açıkladı.

Fremaux Nuri Bilge Ceylan'ın “Kış Uykusu” filminin 3 saat 16 dakika olduğunu açıklayınca toplantıya katılan yüzlerce basın mensubunun ağzından hayret ve şaşkınlık tepkileri bir anda çıktı. Fremaux, "Bu filmi bütün diyaloglarıyla izleyebilmeniz için sanırım başlarda göstereceğiz. Nuri Bilge, Cannes'ın alıştığı simalardan. O da Cannes’a alıştı. Kış uykusu filmi 3 saat 16 dakika sürüyor. Bir Türk kışı, derin Türkiye’nin kışı. İstanbul’da, Ankara’da değilsiniz. Küçük bir yerde geçiyor. Yalnızlık, uzaklık, Ceylan'ın tarzının devam ettiği bir film. Elimizden geldiği kadar başlarda göstererek sizin bu filmin diyaloglarını tümüyle izlemenizi sağlamaya çalışacağız" diye konuştu.

Fatih Akın yok

Basın toplantısında gazetecilerin sorusu üzerine Fremaux, Fatih Akın’ın yarışma listesinde yer almadığını açıkladı. Gazetecilerin, "Neden, kendisi mi çekildi ?" sorusuna Fremaux, "Nedenini kendisine sorun, bunun nedenini açıklama özgürlüğünü Fatih’e bırakıyorum" dedi. "Sizin bir fikriniz var mı, kişisel mi, politik mi?" sorusu üzerine de Fremaux, "Fatih önemli bir yönetmen, başarılı bir sinemacı. Herşeyden önce değerli bir dost. Elbette nedenlerini tümüyle biliyoruz. Ama ne kişisel ne politik bir neden. Sanıyorum filminin tam olarak tamamlanamaması nedeniyle tereddütleri oldu. Ama bu sene Türkiye’den Nuri Bilge Ceylan var. Ve 3 saat 16 dakikalık filmi ile kendinden uzun uzun söz edeceğiz" yanıtını verdi.

Cannes yine politik

Cannes her sene olduğu gibi yarışma listesinde ve özel gösterimlerde yine, Mali'den Ukrayna'ya, Çeçen savaşından Suriye'ye ve Saraybosna'dan Rusya'ya politik filmlere geniş yer verecek. Özel seansta, Usama Muhammed’in “Gümüş su/ Eau argentee” adlı Suriye’yi anlatan filmi, Ukraynalı yönetmen Sergei Loznitsa’nın “Meydan/Maidan”, Gabe Polsky’nin Rus buz hokeyi takımını anlattığı filmi “Kızıl Ordu/Red Army”, “Saraybosna Köprüsü” ve son olarak karikatürist Plantu’nun başlattığı Barış için karikatür” hareketini anlatan “Karikatüristler, demokrasinin fantazistleri” filmleri yarışma dışında, özel seansta gösterilecek.

İşte yarışacak isimler :

Açılış Filmi :
Olivier Dahan- Grace de Monaco

Yarışma filmleri :
Olivier Assayas- Sils Maria
Bertrand Bonello - Saint Laurent
Nuri Bilge Ceylan- Kış Uykusu
David Cronenberg- Maps To The Stars
Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne- Deux jours, une nuit
Xavier Dolan- Mommy
Atom Egoyan- Captives
Jean-Luc Godard- Adieu Au Langage
Michel Hazanavicius- The Search
Tommy Lee Jones- The Homesman
Naomi Kawase- Futatsume No Mado (İki Pencere)
Mike Leigh- Mr Turner
Ken Loach - Jimmy's Hall
Bennett Miller- Foxcatcher
Alice Rohrwacher - Le Meraviglie
Abdurrahman Sisako- Timbuktu
Damian Szifron- Relatos Salvajes (Vahşi Hikayeler)
Andrey Zvyagintsev- Leviathan

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG