Erişilebilirlik

New York’un Zararı Yarım Milyar Dolar


Amerika’nın doğu eyaletlerini geçtiğimiz hafta sonu etkisi altına alan kar fırtınası, son 60 yıldır en etkili ve en fazla can kaybının yaşandığı dördüncü büyük fırtına olarak kayıtlara geçti.

Jonas kar fırtınasından 26 ayrı eyalette yaklaşık 103 milyon insan etkilendi, en az 50 kişi yaşamını yitirdi. Amerika’nın doğu eyaletlerinin bazı bölgelerinde kar kalınlığı 75 santimi buldu. 11 ayrı eyalette olağanüstü hal ilan edildi.

Kar fırtınasının yaşandığı eyaletlerde kar temizleme çalışmaları ve yol açtığı hasarların onarımı sürüyor. Yetkililer ayrıca kar fırtınasının yol açtığı ekonomik kayıpları hesap etmeye çalışıyor. Kar fırtınasının verdiği zararı araştıran çeşitli hükümet, eyalet ve özel kuruluşlarının yayınladıkları analizlere ve açıklamalara göre ekonomik bilanço giderek kabarıyor.

Ekonomik kayıpların ilk tahminlere göre 3 milyar doları bulacağı, birkaç hafta sonra maddi kaybın tam olarak tespit edilebileceği ifade ediliyor.

New York’un ekonomik kaybı 460 milyon dolar

Moody’s derecelendirme kuruluşu da kar fırtınasının analizinde ekonomik kaybın 2 buçuk ile 3 milyar dolar arasında olacağını tahmin ettiğini açıkladı. Moody’s, kar fırtınası sonrasında yayınladığı ekonomik kayıplarla ilgili analizine göre New York’un ekonomik kaybının 460 milyon dolar civarında olduğunu tahmin ediyor.

Moody’s’in yayınladığı analizde kar fırtınasının getirdiği maddi kaybın önemli bir kısmını iş yerlerinin kapanması ve çalışanların işe gidemediği için uğradıkları maddi kayıplar oluşturuyor. Altyapıya yönelik zararın ise hesaplamaya dahil edilmediği belirtiliyor.

New York’ta hayat normale döndü

Fırtına sonrasında hayatı normale döndürme çalışmaları diğer eyaletlerde tüm hızıyla devam ederken tarihinin en büyük ikinci kar fırtınasını yaşayan New York’ta da yetkililerin kar temizleme ve onarım çalışmaları sürüyor. Kar fırtınası nedeniyle kentte hasar gören metro ve banliyö trenlerinin sinyal ve ray sistemlerini normale döndürmek için yapılan çalışmalar gece gündüz devam ediyor.

Geçtiğimiz haftasonu kar fırtınası nedeniyle araçların bile trafiğe çıkmasının yasaklandığı, toplu taşımacılığın tamamen durduğu, işyerlerinin kapandığı New York’ta da hayat normale döndü.

New York’ta binlerce uçuşun iptal edildiği ve tarifeli seferlerde gecikmelerin yaşandığı JFK, LaGuardia ve Newark havaalanlarında ise seferlerin normale döndüğü belirtiliyor.

New York’ta Fırtına Sonrası Kar Keyfi

Geçtiğimiz haftasonu turistleri konakladıkları otellerin odalarına, kent sakinlerini de evlerine hapseden kar fırtınası sonrasında ise New Yorklular beyaza bürünen kentte kar keyfini yaşıyor. Kentin alışveriş merkezi olarak bilinen beşinci caddesinin kaldırımları kalabalık günlerine geri döndü. Kar kalınlığının 68 santimetreyi bulduğu Central Park ise kar keyfini yaşamak isteyen New Yorkluların ve turistlerin akınına uğradı. Central Park’ta donan göller ve parkın etrafını çeviren gökdelenlerin sergilediği güzel manzara, turistlerin ve New Yorkluların tarihi kar fırtınası için hatıra fotoğrafı çektirdikleri mekanların başında yer aldı.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG