Erişilebilirlik

New York’ta Güvenlik Güçleri Alarmda


New York’ta yarın başlayacak BM 70. Genel Kurulu çalışmaları kapsamındaki üst düzey toplantıları öncesi güvenlik önlemleri en üst seviyeye yükseltildi. 70. Genel Kurulunun gerçekleştiği Birleşmiş Milletler binasına çıkan tüm cadde ve sokaklar güvenlik güçleri tarafından adeta abluka altına alındı.

New York Polis Teşkilatına (NYPD) bağlı binlerce polis bölgede görev yapıyor. Genel kurulun yapıldığı bölgede New York polisinin elit birlikleri, acil müdahale ekipleri, terörle mücadele timleri, bomba ve patlayıcı uzmanları, biyolojik silahlar konusunda uzman ekipler, K-9 birimleri, teknik araştırma ve tarama ekipleri ve trafik ekipleri yoğunluklu olarak görev yapıyor.

BM genel kurulunun yapılacağı bölgede New York polisinin dışında Amerikan gizli servisi, FBI, Amerikan hükümetine bağlı diğer güvenlik birimlerine bağlı güvenlik güçleri görev yapıyor. Birleşmiş Milletlere bağlı güvenlik birimleri de bu ekiplere destek veriyor.

Zirveye katılan 193 ülkenin heyet başkanlarının çoğunun devlet ve hükümet başkanı olması ve heyet başkanlarının kendi özel korumalarına da genel kurul toplantılarına getirmesi, genel kurulda koruma görevini üstlenen güvenlik güçlerinin sayısını maksimum düzeye çıkarttı.

BM’ye Giden Yollar Kapatıldı

Genel kurulun yapılacağı BM binasının bulunduğu birinci caddeye çıkan tüm sokaklar beton bloklar, damperli kamyonlar, çelik güvenlik bariyerleriyle kapatılmış durumda. Güvenlik güçleri helikopterler havadan bölgeyi denetliyor, sinyal kesici ekipmanlarla donatılmış araçlar, görsel kayıt araçları, kriminal araştırma araçlarıyla çok sayıda mobilize araç bölgede görev yapıyor. İlk yardım ekipleri, New York İtfaiyesine (FDNY) bağlı çok sayıdaaraç ve ambulans da acil durumlarda müdahale etmek üzere bölgede hazır bekletiliyor. Genel kurulun yapılacağı bölgeye sadece BM kartı olan kişiler alınıyor. Sokak girişlerinde güvenlik güçleri kimlik kontrolü yapıyor.

Liderlere Sıkı Koruma

BM genel kurulu binasına gelen ve New York’un diğer bölgelerinde düzenlenen çeşitli konferans ve etkinliklere katılan çeşitli ülkelerden gelen hükümet başkanları ve heyet üyelerine de en üst düzey güvenlik önlemleri uygulanıyor. Özellikle güvenlik güçlerinin en üst düzeyde koruma tedbiri aldığı liderlerin New York cadde ve sokaklarından geçişi sırasında geçiş güzergahında bulunan yol araç trafiğine bazı gerekli durumlarda da yaya trafiğine tamamen kapatılıyor.

Liderlerin kaldığı otellerde de en üst düzey koruma tedbirleri uygulanıyor. Otellere giriş yapan kişiler üst aramasının yanı sıra patlayıcı uzmanı köpekler tarafından kontrol ediliyor.

Genel kurul nedeniyle alınan güvenlik önlemleri özellikle bölgede yaşayanlar için adeta bir işkenceye dönüşmüş durumda. Güvenlik güçleri liderlerin yanı sıra bölgede gerçekleşen protesto olaylarında güvenlik önlemleri alıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG