Erişilebilirlik

New York'ta Ebu Hamza Suçlu Bulundu


New York'ta Ebu Hamza Suçlu Bulundu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Mısır asıllı terör zanlısı imam Ebu Hamza, New York’taki federal mahkeme jürisi tarafından, teröristlere yardım ve yataklık ettiği yolundaki 11 ayrı suçtan hüküm giydi

Esas adı Mustafa Kamil Mustafa olan Ebu Hamza, bir ay süren duruşmalardan sonra sekiz erkek ve dört kadından oluşan jüri tarafından suçlu bulundu.

Jüri, Ebu Hamza’yı, Amerika’da cihatçılara eğitim kampı kurmak için iki kişiyi görevlendirmek, Afganistan’da El Kaide’ye yardım etmeleri için adamlarını devreye sokmak ve Yemen’de rehine alan militanlara uydu telefonu temin etmek dahil 11 iddiadan suçlu buldu.

Kurtarma girişimi sırasında dört rehine ölmüştü. Sağ kurtulan iki kişi ve İngiltere’den New York’taki duruşmaya uydu bağlantısıyla katılan eski bir El Kaide mensubu, duruşmada tanıklık etti.

İddia makamı, jüriye, Hamza’nın Müslüman olmayanlara ‘domuzlar’ diyerek hakaret ettiği ve rehin alınışlarını haklı çıkarmaya çalıştığı ses ve görüntü kayıtları sundu.

Birkaç gün boyunca mahkemede kendi savunmasını yapan Mısır doğumlu Ebu Hamza, cihatçılara yardım ettiği iddialarını reddetti, verdiği köktendinci vaazlar için özür diledi.

Fordham Üniversitesi Ulusal Güvenlik Merkezi’nden Karen Greenberg, duruşma sırasında Hamza’nın çok düşünceli davrandığını söylüyor:

”Hamza, mahkemeyi cihada ve İslam’a çağrı yapmak için kullanmadı. Tam tersine şiddet içerikli fikirlerden her fırsatta kaçındı, geri adım attı. Din hakkında yaptığı konuşmalar şiddet içerikli değildi.”

İddia makamı, kapanış konuşmalarında, jüri üyelerine Ebu Hamza’ya kanmamaları çağrısında bulundu, Hamza’nın sahte bir kimliğe büründüğünü vurguladı.

Avukatı ise Ebu Hamza aleyhindeki delillerin eylemlerden değil, sadece sözden ibaret olduğunu kaydetti.

Ebu Hamza, cezası yılın sonuna doğru yargıç tarafından onandığında ömür boyu hapse mahkum olacak.

İngiltere tarafından Amerika’ya aide edilen Ebu Hamza cinayete teşvik, ırkçılık ve nefret suçları nedeniyle yedi yıldır hapiste.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG