Erişilebilirlik

New York’ta Papa Alarmı


Amerika’da altı gün sürecek ziyaretine başkent Washington’dan başlayan Papa Françesko’nun New York ziyareti kentte tüm güvenlik birimlerinin alarma geçmesine neden oldu. Papa Françesko’nun New York ziyareti Birleşmiş Milletler 70. Genel Kurul programıyla bir araya gelince kentte, tarihinde uygulanmayan güvenlik önlemleri uygulanmaya başladı.

Papa’nın New York ziyareti sırasında kent trafiği aksayacak, toplu taşımacılık hizmetleri gecikmeli olarak yapılacak. Papa’yı New York’ta 5 bin üniformalı ve sivil polis koruyacak. Bunun dışında New York Emniyet Müdürlüğü’ne (NYPD) bağlı atlı polisler, K9 timleri, özel timler, bomba uzmanları ve çok sayıda Gizli Servis ve FBI ajanı koruma görevi yapacak. Papa Françesko’nun ziyaret edeceği yerlerde görevde olmayan polis ve güvenlik güçleri silah taşıyamayacak.

Posta ve Kargo Hizmetleri Aksayacak

Papa Françesko’nun uçağının New York JFK havaalanına inişi sırasında Gizli Servis tarafından korunacak alana yolcuların girişi bir süreliğine durdurulacak. Papa’nın ziyaret edeceği yerlere yakın sokak ve caddelerde işyeri ve evlere kargo ve posta hizmetleri iki gün aksayacak. Selfie sticklerine izin verilmeyecek.

Ziyaret güzergahında bulunan bir çok okulda eğitime ara verildi. Ziyaret edilecek bölgelerde çalışanlar, işyerlerinden aldıkları resmi yazılarla çalıştıkları işyerlerinin bulunduğu sokak ve caddelere giriş yapılabilecek.

Trafiğe Çıkmak Büyük Risk

Papa’nın New York ziyareti sırasında yetkililer zorunlu olmadıktan sonra özellikle Manhattan’da araçla trafiğe çıkılmamasını tavsiye ediyor. Papa’nın ziyaret edeceği bölgelerde bir çok sokak ve caddenin yaya ve araç trafiğine kapatılacak olması New Yorklular için ciddi bir sorun yaratabilir. New York’ta felç olması beklenen trafiğe çözüm olarak 95 dolara helikopter servisi verilecek.

Feribotların tarife dışı çalışması ve gecikmeler bekleniyor. Manhattan ve Bronx bölgelerinde bulunan bütün Katolik okulları ve bazı özel okullar tatil edilecek. New York metro, otobüs, tren ve banliyö trenlerinin seferlerinde iptal ve gecikmeler bekleniyor. Ziyaret bölgelerinde bulunan turistik yerler ve müzeler de açılmayacak.

St. Patrick’s Kathedrali Papa İçin Hazır

Papa Françesko’nun oldukça yoğun bir New York programı var. Washington temaslarının ardından bu akşamüstü New York JFK havaalanına inmesi beklenen Papa Françesko, 5. Caddede bulunan St.Patrick’s Katedrali’nde akşam ayinini yönetecek. Tarihi katedralde ayin öncesi güvenlik önlemleri en üst düzeye yükseldi. Katedralde bir araya gelen Vatikan heyeti, din adamları, New York’ta güvenlikten sorumlu yetkililer ziyaret öncesi son hazırlıkların ele alındığı bir toplantı gerçekleştirdi.

New York’ta alışverişin kalbi ve mağazalarıyla ünlü 5. Cadde’de bulunan St.Patrick’s Katedrali resmi olarak 1879 yılında açıldı. 2012 yılında Kardinal Dolan’ın girişimleriyle 177 milyon dolarlık ek bütçeyle yeniden restore edildi. Çatısı akan, mermerleri çatlayan, camları kırılan, havalandırma ve ısıtma sistemleri düzgün çalışmayan Katedral’de Kardinal Dolan’ın taşeron inşaat firmalarına baskısıyla tadilatlar Papa Françesko Amerika gezisine başlamadan bitirildi. Katedral bundan önce, 4 Ekim 1965’te ve 1979 yılında Papa Paul VI tarafından iki kez, 2008 yılında da Papa Benedict XVI tarafından ziyaret edilmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG