Erişilebilirlik

New York: Küçük İşletmelerin Yarısı Göçmenlerde


New York'taki Küçük İşletmelerin Yarısı Göçmenlerde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Amerika’da yaklaşık 5 milyon küçük işletme var. Her beş küçük işletmeden birinin sahibi, göçmen. New York’ta ise bu oran, yüzde 50. Yani her iki küçük işletmeden biri, göçmenlere ait. Amerika’nın Sesi, New York’taki birkaç küçük işletme sahibiyle görüştü, ne gibi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını sordu.

VCD Trading, 15 terzinin lüks kadın kıyafetleri diktiği bir konfeksiyon şirketi.

Uzakdoğu’da maliyetlerin çok daha düşük olması, New York’taki konfeksiyoncuların sayısını giderek azalttı. Asgari ücreti saatte 15 dolara çıkaran yasa, atölyelerin kapanmasını hızlandırabilir.

Çinli Steve Hung, New York’ta iş sahibi olan 70 bin girişimciden biri. Kentteki küçük işletmelerin yüzde 52’sinin sahibi, göçmenler. Hung, “Terzilerim saatte 11 ila 13 dolar kazanıyor. Bu ücret, sektörün en yükseği sayılır. Yeni yasa, asgari ücreti saatte 15 dolara çıkarıyor. Bu da 8 dolar 75 sent olan asgari ücreti yüzde 80 artarak 3 yılda 15 dolara çıkması demek. Bunu kaldırabilir miyim bilmiyorum” diyor

Müşterileri arasında ‘The Row’ adlı giyim markaları olan çocuk yıldızlar Ashley ve Mary Kate Olsen de bulunan Hung, Çin’deki konfeksiyoncularla rekabet edebilmek için Amerikan hükümetinden yardım bekliyor.

“Eğer hükümet ithal ürünlerin fiyatını arttırırsa bize büyük yardımı dokunur. Yabancı ülkelerden ithal edilen ürünlere uygulanan vergilerin yükseltilmesi, Amerika’da imal edilen ürünleri daha cazip hale getirebilir.”

New York’taki bir spor giyim firmasının sahibi Susie Liebowitz, Hung’un atölyesinin yakın olmasından memnun: “Atölyeyle doğrudan iletişim içinde olmak hem maliyeti düşürüyor, hem de işleri hızlandırıyor. Bir sorun çıkarsa hemen atölyeye gidip yüz yüze konuşabiliyoruz. Ürünlerin ‘Amerikan Malı’ etiketi taşıması, yabancı müşterilerimize çok cazip geliyor.”

Birçok Amerikan kentindeki gibi New York’ta da göçmen işletmeleri, mahallelere karakter katıyor.

Göçmen araştırmaları uzmanı David Kallick’e göre işletmeler, kentlerin ‘Ana Cadde’ olarak adlandırılan iş merkezlerinde kurulu: “Restoranlar, marketler, kuaförler, kuru temizlemeciler, mahalleye karakteristik özellikler katar. Amerika çapındaki küçük işletmelerin yüzde 18’inin sahibi, göçmenler. ‘Ana Cadde’ işletmelerinin yüzde 28’i de göçmenlerin elinde. Amerikan iş hayatında oynadıkları rol çok büyük.”

Amerika’da yaklaşık 4 milyon 900 bin küçük işletme var. Ancak bunların sadece yarısı, 5 yıl ayakta kalabiliyor. Üçte biriyse, 10 yıldan uzun süre faaliyet gösteriyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG