Erişilebilirlik

New York Metrosu Yılda 3 Milyar Yolcu Taşıyor


New York Metrosu Yılda 3 Milyar Yolcu Taşıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Kentlere akın eden rekor sayıda Amerikalı, otomobil kullanma alışkanlığından vazgeçmeye başladı. Bunun en belirgin örneği, New York’ta yaşanıyor. Megakent New York'ta milyonlarca kişi metro ve otobüs kullanıyor

New York metrosu ve belediye otobüsleri yılda 3 milyar 400 milyon yolcu taşıyor. Bu inanılmaz bir rakam, Amerika’daki tüm toplu ulaşım kapasitesinin üçte birine eşdeğer. Hemen hemen her büyük kentte toplu taşımacılık 60 yıldır ilk kez bu kadar popüler.

Toplu taşımacılığı teşvik eden bir örgütten Gene Russianoff’a göre Amerika, bu eğilimi, gençlere borçlu:

“Bin yıl nesli, yani 20’inci yüzyılın sonunda doğanlar, otomobillere çok bağımlı değil. Kent merkezlerinde yaşıyorlar. Otomobil sahibi olmayanların sayısı giderek artıyor.”

Çok sayıda kişi toplu taşımacılığın hesaplı ve çevre dostu olduğunu düşünüyor. Amerika’da 2012’de toplu taşımacılık sistemleri 10 milyar 700 milyon kez kullanılmış.

Richard Rudolph Demiryolu Kullananlar Ağı’nın başkanı:

“Sigorta primlerinin, otomobillerin fiyatının yükselmesi halkın uyanmasına neden oldu. Herkes, toplu taşımacılığa hak ettiği değerin verilmediğini anladı ve yeterince kullanılmadığını düşündükleri bu sisteme şans tanıdı. Sürücüleri otomobillerinden indirip metro, demiryolu ya da otobüsleri tercih etmelerini sağlamak çok önemli.”

New York, yolcu talebinin artması üzerine toplu taşımacılık altyapısını genişletiyor. Kentin ana bulvarlarından biri boyunca uzanacak dört buçuk milyar dolarlık metro hattının inşası sürüyor. En kalabalık hatların yükünü hafifletmesi beklenen yeni hattın ilk aşaması 2016’da tamamlanacak.

Kentin finans merkezinde çalışanlar da yeni metro transfer merkezini kullanmaya başlayacak. Manhattan Adası’nın güneyinde birleşen hemen hemen tüm hatlar ve bu yeni merkez, New Jersey’e girişi de kolaylaştıracak.

New York’ta en çok tartışma yaratan ve çok pahalıya malolan 7 milyar dolarlık tünelse Long Adası’nı Manhattan’daki Grand Central Tren İstasyonu’na bağlayacak. Trenler buradan Manhattan’ın orta kesimindeki iş merkezlerine erişecek.

Metropolitan Ulaşım Dairesi’nden Andrew Albert’a göre, kamuoyunun toplu taşımacılığı tercih etmesinin birçok nedeni var:

“Sistem artık çok daha güvenilir hale geldi. Trenleri yeniledik. Bir sonraki trenin ne zaman istasyona varacağı artık geri sayım yapan saatlerde görünüyor. Bazı tesislerimizi de genişlettik.”

New York’un haftanın yedi günü, günün 24 saati hizmet veren ulaşım sisteminin bakım ve onarımı yılda bir buçuk milyar dolara maloluyor. 1904 yılında açılan metro sistemi, dünyanın en eskileri arasında.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG