Erişilebilirlik

Netanyahu'nun Tartışmalı ABD Ziyareti Başlıyor


İsrail başbakanı, Ben Gurion havaalanında yaptığı açıklamada İran ile bir nükleer anlaşmayı durdurmak için “tarihi bir görev” üstlendiğini ve ülkesinin geleceğini korumak için elindeki her gücü kullanacağını belirtti

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Amerikan Kongresinin ortak oturumunda yapacağı tartışmalı konuşma için Washington’a hareket etti.

Netanyahu,İsrail'den ayrılırken Ben Gurion hava alanında yaptığı açıklamada İran ile bir nükleer anlaşmayı durdurmak için “tarihi bir görev” üstlendiğini belirtti.

Bu ay içinde yeniden seçilme mücadelesi verecek olan Netanyahu İsrail’in geleceğini korumak için “elindeki her gücü” kullanacağını söyledi.

Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi Başkanı John Boehner’in Netanyahu’yu Obama yönetiminden habersiz konuşma için Kongreye davet etmesi Beyaz Sarayı kızdırmış bulunuyor.

Başkan Obama, kararın duyurulmasından sonra Netanyahu ile görüşmeyeceğini açıkladı ve hiçbir şekilde yaklaşan İsrail seçimleri üzerine etki yapmak istemediğini söyledi.


Demokrat Kongre üyelerinden bazıları Netanyahu’nun 3 Mart'ta yapacağı konuşmayı boykot edeceklerini açıkladı. Kongredeki bu tür oturumlara katılması geleneksel rağmen Başkan Yardımcısı Joe Biden, Netanyahu’nun ziyareti sırasında yurt dışına çıkacağını bildirdi.

Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, geçen hafta Netanyahu’nun konuşmasını ABD-İsrail ilişkileri açısından “yıkıcı” bir girişim olarak niteledi. Amerika ile İsrail arasındaki ilişkilerin her zaman “partilerüstü” olduğunu belirten Rice ancak sonpartizan girişimlerle bu özelliğin zedelendiğini söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG