Erişilebilirlik

Nepal’de Yıkım Tahminlerin Çok Üstünde


Uluslararası arama-kurtarma ekipleri ve yardım kuruluşları, 3 bin 700 kişinin ölümüne neden olan 7,8 şiddetindeki depremden sonra Nepal’in başkenti Katmandu’ya varmaya başladı.

Amerika’nın Sesi muhabiri Steve Herman, 70 kişilik Japon arama-kurtarma ekibiyle birlikte Katmandu’ya gidiyor. Ancak birçok askeri uçağın iniş yapmaya çalıştığı Katmandu Havaalanı’nda yoğun trafik oluşması nedeniyle Herman’ın da içinde bulunduğu uçak Kalküta’ya yakıt nakliyatı için yönlendirildi.

Amerika’nın Sesi muhabiri Nepal’de

Amerika’nın Sesi muhabiri Steve Herman, içinde bulunduğu uçağın, artçı şoklardan sonra hava trafiği kontrol kulesi ekibi tahliye edilen ve Nepal’den ayrılmak için çok sayıda kişinin akınına uğrayan havaalanında karmaşık bir durumla karşılaşacağı yönünde uyarı aldığını söylüyor.

Yardım kuruluşu Oxfam yetkililerinden Helen Szoke, depremin Nepal’e iki büyük darbe indirdiğini söylüyor. Deprem nedeniyle altyapısı büyük hasar gören Nepal’in ekonomisi, turizme dayanıyor. Szoke, Nepal’in turizm gelirinin de büyük darbe alacağını kaydediyor.

Amerika dahil çok sayıda ülkeden gelen yardım ekipleri, arama kurtarma çalışmalarına destek vermek için Nepal’e gitti.

Kayıp sayısı artabilir

Katmandu’da çok sayıda yaralının kaldırıldığı hastanelerin son derece yoğun olduğu, kafa, göğüs ve ampütasyon yaralanmalarının doktorların en çok karşılaştığı vakalar olduğu bildiriliyor.

Cumartesi günkü depremden ve artçı şoklardan sonra çok sayıda Katmandulu geceyi sokakta geçirdi.

BM: Bir milyon çocuğun yardıma ihtiyacı var

Toprak kayması nedeniyle birçok köy yolu kapandı, kırsal kesimlerle iletişim ağları koptu. Bu bölgelerle iletişimin yeniden kurulmasıyla birlikte ölü sayısının artmasından korkuluyor.

Merkez üssü Katmandu’nun 80 kilometre kuzeybatısında bulunan 7,8 şiddetindeki deprem, başkentin tarihi merkezinde de büyük hasara yol açtı.

Birleşmiş Milletler, Nepal Hükümeti’nin verilerine göre 30 milyon nüfuslu ülkenin 75 bölgesinin 35’inin depremden etkilendiğini bildiriyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, bir milyon Nepalli çocuğun acil yardıma ihtiyacı olduğunu duyurdu.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü’nün oluşturduğu internet sitesi, yüzlerce Nepallinin ve Nepal’de bulunan turistlerin ailelerinin kayıp ilanlarıyla doldu.

Cumartesi günü yerel saatle öğlen meydana gelen deprem nedeniyle Katmandu’daki tarihi tuğla ve akşap binalar yıkıldı. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun kültür mirası listesinde yer alan ve Katmandu’nun simgesi olan Dharahara Kulesi’nin yıkılması sonucuysa en az 180 kişinin öldüğü bildiriliyor.

Depremin yarattığı çığ, 18 dağcıyı öldürdü

Everest Tepesi’nde deprem sonrasında meydana gelen çığ felaketiyse en az 18 dağcının ölümüne neden oldu. Dağcı kamplarının tamamen karlar altında kaldığı da alınan haberler arasında.

Deprem Tibet özerk bölgesinde, Hindistan, Bangladeş, Butan ve Nepal-Çin sınırı boyunca uzanan bölgelerde de can ve mal kaybına yol açtı.

Dünyanın dört bir yanından arama kurtarma ekipleri bölgede

Nepal’e bir milyon dolarlık yardım gönderen Amerika, Virginia eyaletinde bulunan ülkenin en kıdemli ve deneyimli kurtarma ekibini de Nepal’e gönderdi. 56 kişilik ekip, Amerikalı yetkililerle birlikte dün yola çıktı.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, 40 kişilik Hint ekibin üç ton yardım malzemeleriyle birlikte Nepal’e hareket ettiğini duyurdu. Çin, Almanya, Kanada ve İsrail de acil yardım ekiplerini bölgeye gönderen ülkeler arasında.

Cumartesi günkü felaket, Nepal’de 81 yıl sonra meydana gelen en şiddetli deprem oldu. Nepal 1934 yılında daha da şiddetli bir depremle sarsılmış, felaket 10 bin kişinin ölümüne yol açmıştı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG