Erişilebilirlik

NATO Türkiye İçin Acil Toplandı


Türkiye’nin Irak’taki IŞİD ve Kürt militanlarına hava harekatı başlatmasının ardından NATO bugün, Türkiye’ye destek vermek amacıyla acil bir toplantı gerçekleştirdi.

Ankara’da bir konferansta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “terörle savaşta herhangi bir geri adım” atmayacaklarını söyledi. Erdoğan ayrıca, bu operasyonun “aynı kararlılıkla devam edeceğini” bildirdi.

NATO’nun Brüksel’de kapalı kapılar ardında yaptığı toplantı öncesinde birliğin genel sekreteri Jens Stoltenberg, “müttefikimiz Türkiye ile güçlü dayanışma içindeyiz” dedi.

Bugün yapılan bu sıradışı toplantı, Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta yaşanılan çatışmaları görüşmek üzere yaptığı çağrı doğrultusunda gerçekleştirildi. Çin’e önceden planlanmış seyahati öncesi Ankara’da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO’nun krizi bitirmek adına gerekli adımları atacağından emin olduğunu söyledi.

Ankara NATO’yu, birliğin kurucu belgesi olan Kuzey Atlantik Antlaşması’nın 4. maddesi bağlamında toplantıya çağırdı. 4üncü maddeye göre, siyasi bağımsızlığı yada güvenliğinin tehdit altında olduğunu hisseden her üye ülkenin, toplantı talep etme hakı bulunuyor. NATO kurulduğu 1949’dan bu yana beşinci kez bu tür bir toplantı gerçekleştiriyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nden Pazartesi yapılan bir açıklamada, Türkiye ile beraber IŞİD militanlarına karşı Suriye’nin kuzeyinden saldırı planı hazırladıklarını açıklandı. Ankara bu planın hayata geçmesiyle, IŞİD’e karşı yapılan savaşa verdiği desteğini artırmış olacak.

ABD’li bir yetkili gazetecilere verdiği demeçte, hedeflerinin “IŞİD’den arındırılmış güvenli bir bölge” oluşturmak olduğunu söyledi. Böylelikle, Suriye ile uzun bir sınırı bulunan Türkiye güvenliğini daha rahat sağlayabilecek. Ancak ABD ile Türkiye’nin ortak gerçekleştireceği askeri operasyonda, Türkiye’nin uzun bir süredir istediği gibi, uçuşa yasak bir bölge oluşturulması beklenmiyor.

ABD’li yetkililer, Suriye rejiminin hava saldırılarını durdurmaya yönelik uçuşa yasak bölge oluşturulduğu takdirde, ABD’nin dört senedir devam eden iç savaşın içine daha fazla çekileceğinden endişeleniyor.

Aylardır isteksiz olan Türkiye, geçtiğimiz hafta Suriye sınırındaki Suruç ilçesinde 32 kişinin ölümüyle sonuçlanan intihar saldırısı ve iki Türk askerinin öldüğü bomba yüklü araç saldırısı sonrasında Suriye’de sınır ötesi hava saldırıları düzenlemeye başladı. Bunun yanında Ankara, İncirlik hava üssünü Amerika öncülüğünde kurulan koalisyon uçaklarına açarak, IŞİD hedeflerinin bu üstten kalkacak uçaklarla vurulmasına izin verdi.

Ancak, IŞİD militanlarını hava operasyonları aracılığıyla uzun Suriye sınırından uzaklaştırmak, aynı zamanda karada yapılan çatışmaları daha da karmaşık hale getirebilir. Her ne kadar Suriye’deki Kürt grupları IŞİD’e karşı başlatılan savaşta en etkili güçler arasında yer alsa da, Ankara bu grubun aldığı başarının Türkiye’deki Kürtleri isyana cesaretlendirmesinden korkuyor.

ABD, Suriye’deki IŞİD militanlarıyla Irak’ta bulunan isyancı Kürt gruplarına gerçekleştirdiği hava ve topçu saldırılarını desteklediğini açıkladı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG