Erişilebilirlik

NATO Ege Denizi’ne Devriye Gücü Yolluyor


NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları Türkiye, Yunanistan ve Almanya’nın isteği doğrultusunda sığınmacı akınıyla mücadele çerçevesinde Ege Denizi’ne gemi gönderme konusunda anlaştı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, misyonun sığınmacı botlarını geri göndermekle ilgili olmadığını, insan kaçakçılığıyla ilgili mücadelede istihbarat sağlanacağını söyledi.

Stoltenberg, kararın Türkiye,Yunanistan’a yardım amaçlı olduğunu vurguladı.

Toplantı sonrasında konuşan NATO’nun Avrupa Müttefikler Komutanı General Philip Breedlove, misyonu hazır hale getirmek için hızlı çalışıldığını, gemilerin bölgeye yönlendirildiğini belirtti.

Breedlove, ayrıca NATO’nun insan kaçakçılarına karşı Türkiye-Suriye sınırını da gözlemleyeceğini kaydetti.

Plan çerçevesinde NATO’nun Türk ve Yunan sahil muhafız ekipleriyle birlikte çalışması öngörülüyor.

Amerika Birleşik Devletleri planı tamamen desteklediğini duyurdu, Almanya da NATO misyonu çerçevesinde Türkiye ve Yunanistan ile birlikte çalışacağını belirtti.

Diplomatlar elde edilecek istihbaratın kaçakçılarla daha iyi mücadele için Türk sahil güvenlik birimlerine verileceğini, NATO’nun suçlulara karşı direk harekete geçmeyeceğini belirtiyor.

Yunan Savunma Bakanı Panos Kammenos da Türk ve Yunan gemilerinin kendi karasularında kalmaya devam edeceğini, NATO gemilerince kurtarılacak sığınmacıların Türkiye’ye gönderileceğini kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG