Erişilebilirlik

Müslümanlar'ı İzleyen Polis Birimi Kapatıldı


New York'tan sorumlu İslam Liderliği Konseyi Başkanı El Hacı Talip Abdülraşit, uzun süredir New York Emniyeti'nin Müslümanlar'ı izlemek için özel kurulan biriminin kapatılması için mücadele veriyordu
New York'tan sorumlu İslam Liderliği Konseyi Başkanı El Hacı Talip Abdülraşit, uzun süredir New York Emniyeti'nin Müslümanlar'ı izlemek için özel kurulan biriminin kapatılması için mücadele veriyordu

New York Emniyeti, Müslüman mahallelerini, toplantı mekanlarını ve camilerini izleyen gizli ve özel polis birimini dağıttı. Kentte yaşayan Müslüman topluluklar karardan memnun

New York Emniyet Müdürlüğü, Müslüman mahallelerini, toplantı mekanlarını ve camilerini izleyen gizli ve özel polis birimini dağıttı. Dönemin Belediye Başkanı Michael Bloomberg tarafından 2003 yılında kurulan birimde çalışan polisler, olası terör eylemi ve komplo planları hakkında istihbarat toplamak amacıyla kurulmuştu.

Çoğu Arapça ve Urduca gibi dillere hakim olan sivil polisler, yıllarca New York içindeki topluluklara karışıp onlar hakkında bilgi topladı.

Uzun süredir bu birimin varlığından şikayetçi olan New Yorklu Müslümanlar, keyfi biçimde dini ve etnik taramadan geçirildikleri için anayasal haklarının ihlal edildiğini savunuyordu.

New Yorklular’ın çoğu gibi Meymuna Abdülhekim de 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarının Amerikalılar için alarm verici bir gelişme olduğunun farkındaydı. Ancak Harlem semtinin Müslüman Kardeşler (Ortadoğu’daki grupla bağlantılı değil) Cemaati’nin bir üyesi ve üç çocuk annesi olarak bağlı olduğu caminin New York Emniyeti’ne bağlı Demografik Daire tarafından izleniyor olması, kendisinde büyük rahatsızlık yaratmıştı. Doğma büyüme Harlemli olan Abdülhekim şimdi bu birimin dağıtılmış olmasından son derece memnun.

Dindar bir Müslüman ve aynı zamanda cami görevlisi olan olan Abdül Sabir de de polis biriminin kapatılma kararından memnun. “Sanıyorum artık burada barış içinde yaşadığımızın farkına vardılar” diyen Abdül Sabir, izlenmelerine gerek olmadığını söylüyor.

New York eyaletinden sorumlu İslam Liderliği Konseyi başkanı El Hacı Talip Abdülraşit, bu izleme programından sorumlu eski New York Emniyet Müdürü Raymond Kelly hakkında cemaat içinde derin bir hoşnutsuzluk duyulduğunu gizlemiyor. “Kent içinde çoğumuz yıllar boyunca New York Emniyeti’yle iyi geçinmeye çalıştık. Çok sayıda imam, New York Emniyeti’yle, eski Emniyet Müdürü Kelly’yle işbirliği yapmasına rağmen, izleniyor olmalarından dolayı kullanılmışlık duygusu yaşadı” diyen Abdülraşit, New York Emniyeti’nin izlemek istediği camilere sızmak için imamlardan yararlandığını kaydediyor.

Abdülraşit, “Sonuçta New York Emniyeti, bu kadar insanı izlemesine rağmen tek bir ipucu bile bulamadı” diyor. Bununla birlikte El Hacı Talip Abdülraşit’in iyimserliği temkinli. New York’un yeni belediye başkanı Bill de Blasio’nun kentte keyfi dini, etnik ve ırk taraması uygulamasından vazgeçildiği yönünde önemli bir adım attığına dikkati çekse de Abdülraşit, bundan sonra nasıl uygulamalar olacağı konusunda kaygılı. Müslüman lider, polisin 21’inci yüzyılda insan haklarını ihlal etmeden kamu güvenliğini sağlamakla yükümlü olduğunu, çünkü bunun için maaş aldıklarını söylüyor.

Gerek Müslüman toplum liderleri, gerek New York Emniyeti, gerekse belediyesi, kamu güvenine bağlılık konusunda mesajlar vermeye devam etse de, gerçek anlamda toplumsal yaraların sarılması, ancak gelecekte hiçbir kamu kurumunun resmen belli bir kesimi hedef alan politikalar izlememesi durumunda mümkün olacak. Öte yandan, New York kent yetkilileri, halkı terör eylemlerine karşı korumak için hukuk çerçevesinde ellerinden gelen her şeyi yapma güvencesi vermeye devam ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG