Erişilebilirlik

‘Mülteciler İçin Çok Geç Kaldık’


Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda GrabarKitarovic
Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda GrabarKitarovic

Sayıları on binler, yüz binlerle ifade edilen mültecilerin artık Avrupa ülkelerinin sınırlarına dayandığı görüşünde birleşen Avrupalı liderler, bu konuda çok geç kalındığını ifade ettiler

BM 70. Genel Kurulunda konuşan Avrupalı bir çok liderin gündeminin ana maddesini mülteci krizi oluşturdu. Avrupalı liderler, terör, bölgesel karışıklıklar, iç savaş ve bölgesel çatışmalar nedeniyle yaşadıkları yerlerden kaçan mültecilerin durumuyla ilgili bir çok ülkenin ihmalkar davrandığı, kriz bu boyutlara varacağını ön görülememesinin de yaşanan dramın boyutlarını arttırdığı konusunda benzer konuşmalar yaptılar. Suriyeli mültecilerin durumuna acil çözüm bulunması için tüm ülkelerinin küresel işbirliği yapması gerektiğini savundular.

Sayıları on binler, yüz binlerle ifade edilen mültecilerin artık Avrupa ülkelerinin sınırlarına dayandığı görüşünde birleşen Avrupalı liderler, bu konuda çok geç kalındığını ifade ettiler.

“Suriye’de savaş bitmeden kriz bitmez”

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Roden Plevneliev, BM Genel Kuruluna hitaben yaptığı konuşmada, terör ve ekstremizim ile mücadelenin tek yolunun uluslararası toplumun birlikte hareket edeceği bir oluşum olduğunu söyledi. Plevneliev, uluslararası çabaları idare edebilecek, koordine edebilecek en iyi platformun Birleşmiş Milletler olduğunu söyledi.

Dünya liderlerine çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Plevneliev, mülteciler konusunda bölgesel organizasyonlar, güvenlik güçleri ve hükümetlerin işbirliği içerisinde olması gerektiğini savundu. Plevneliev,”Suriye’de karışıklıklar sürmeye devam ettikçe mülteciler sorunu çözülemeyecek. Çok geç kalındı. Uluslararası toplum, iç karışıklıkların, savaşların olduğu ülkelerde düşmanlıkları bitirmeye odaklanmalıdır. Hukukun işlemesi, insan haklarına saygı duyulması sağlanmalıdır ’’

“Erken davransaydık bedel ödemezdik”

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç, iç savaş, karışıklıklar ve terör konusunda daha erken davranılması durumunda bazı sonuçların bedel ödenmeden çözülebileceğini söyledi. Kitaraoviç, ‘’ Çok sık bir şekilde olanların bedelini ödemek durumunda kalıyoruz. Sorunların kaynaklarına inip çözme durumundayız. Erken evrelerde olaylara müdahale edebilirsek mültecilerin şu andaki durumu gibi krizleri yaşamayız ‘’

“Mülteci kamplarına yeterli yardımı yapmadık”

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaraoviç,’’Bir çok Avrupa ülkesini krizlere sürükleyen mülteciler konusunda yanlış yaklaşımlarımız nedeniyle çok büyük bir bedel ödedik. Türkiye, Ürdün ve Lübnan’da mülteci kamplarına yeterince yardım etmedik. Ne gerekli parayı ne de yeterince yardım malzemesi desteği verdik” diye konuştu. IŞİD’in yaptıklarına karşı dünyanın elindeki tüm güçleri hiç bir tolerans göstermeden kullanması gerektiği savunan Kitaraoviç,”Kadına seks şiddeti uygulayan, tarihi eserleri yok eden, kafa kesen katillere, insanlığa karşı suç işleyen bu canilere karşı hepimiz bir olmalıyız” dedi.

“Suriye için kollarınızı sıvayın”

İsveç Başbakanı Stefan Löfvén, 70. BM Genel Kuruluna hitaben yaptığı konuşmada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini Suriye’deki iç savaşı durdurması için göreve davet etti. Başbakan Löfvén, “Suriye için kollarınızı sıvayın’’ dedi. Güvenlik Konseyi ve ana güçlerin Suriye konusunda sorumluluk alması gerektiğini savundu. “Bu kan banyosunu artık durdurun’’ dedi. İsveç’in bütçesinden mülteciler ve siyasi iltica talepleri için ayırdığı tutarın diğer ülkeler kıyaslandığında Avrupa’da en başta yer aldığını hatırlatan İsveç Başbakanı Löfvén, Birleşmiş Milletleri, dünya ülkelerini mülteciler için işbirliğine ve ortak hareket etmeye davet etti.

“Suriye’de iç savaş IŞİD’i yarattı”

Norveç Başbakanı Ema Solberg, BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada mülteci krizinde çözümün ortak hareket etmek olduğunu savundu. Solberg, “Suriye’de yaşanan iç savaşın, IŞİD gibi radikal terörist grupları yarattı. Tehlike zamanında görülemedi. Yeterince önlem alınmadı. Sığınmacıların yeniden yerleştirileceği yerlerin sayısını arttırmak, mültecilere yasal yolların açılması, siyasi sığınmacıların hakları konusunda iyileştirilmeler yapma durumundayız. Avrupa Birliği üyesi ülkeler insani bir şekilde mülteciler konusunda ortak hareket etmek ve sorumluluklarını paylaşmak durumundalar’’ dedi.

Başbakan Solberg, Suriye’de yaşanan iç savaşın, IŞİD, El- Nusra gibi radikal terörist gruplar için bir toparlanma merkezi haline dönüştürdüğünü belirterek, “Bu durumun acilen sona erdirilmesi gerekiyor’’ diye konuştu. Radikal teröre karşı ortak hareket edilmesi gerektiğini belirten Solberg, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin bu konuda harekete geçmek durumunda olduğunu söyledi.

“Ordunun tamamı mülteci kurtarıyor”

Malta Başbakanı Joseph Muscat, Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna hitaben yaptığı konuşmada,’’Terör ve iç savaşlar masum insanların ölümüne neden oldu. Mağdur olan günahsız mültecilerin durumu konusunda ortak hareket etme zorunluluğumuz var. Uluslararası toplum iş birliği yapmalıdır. Akdeniz bir mezarlığa dönüştü’’ diye konuştu.

Malta’nın mültecileri kaçıran insan tacirlerini yakalamak, denize düşen ve boğulan mültecileri kurtarmak ordusunun tamamını kullandığını belirten Başbakan Muscat, “Kısıtlı şartları olan ordusunun yüzde yüzünü denize düşen mültecileri kurtarmak için kullanan Avrupa ve belki de dünyanın tek ülkesiyiz’’ dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG