Erişilebilirlik

Muhalefet Suriye Politikasından Endişe Duyuyor


Suriye muhalefetinin son dönemdeki zaferleri Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye arasında artan işbirliğine bağlanıyor. Ancak Türkiye’de muhalefet partileri bu işbirliğinden dolayı rahatsız. Muhalefet, hükümeti Suriye’ye askeri müdahale hazırlığı yapmakla suçluyor.

Dışişleri Bakanlığı Türkiye’nin Suriyeli muhaliflere destek amacıyla Suudi Arabistan’la yakın işbirliği içinde olduğunu açıkladı.

Yakın geçmişe kadar iki ülke Türkiye’nin Müslüman Kardeşler’e desteği nedeniyle gerilim yaşıyordu. Ancak, Katar’ın iki ülke arasında arabuluculuk yaptığı konuşuluyor.

Brüksel’deki Carnegie Enstitüsü’nden Sinan Ülgen yeni ittifakın önemini vurguluyor.

Türkiye ile Suudi Arabistan’ın yakın geçmişte Suriye’de farklı grupları desteklediğini, ama şimdi koordinasyonun arttığını söyleyen Ülgen, bunun Suriye’deki muhalif grupların gücünü arttırdığını belirtiyor. Uzman bu sayede İdlib’in ele geçirildiğini ve muhaliflerin Halep’e saldırmaya hazırlandığına dikkat çekiyor.

Bazı uzmanlar ise Suudi Arabistan ve Türkiye’nin Suriye’deki işbirliğinin doğrudan askeri müdahaleyi gerekli kılabileceğini düşünüyor. Ankara uzun süredir Suriye’de bir güvenli bölge oluşturulması gerektiğini savunuyor. Ankara burada mültecilere bakılabileceğini, aynı zamanda da muhaliflere bir harekat üssü sunulabileceğini düşünüyor.

Türkiye’de hükümet tek başına askeri müdahale yapmayacağını söylüyor. Batı’da ise askeri müdahale eğilimi yok. Ancak Kadir Has Üniversitesi’nden Soli Özel bu durumun değişebileceğini söylüyor.

Batı’nın hala askeri müdahaleye niyetli gözükmediğini, Türkiye’nin ise bunu tek başına başarabileceğinin şüpheli olduğunu söyleyen uzman Amerika’nın ise buna açık biçimde karşı çıkmadığını belirtiyor. Özel, Amerika’nın İran’la müzakerelerinin Suudi Arabistan’ı kızdırdığını, bu nedenle Amerika’nın Suudi Arabistan’ın Suriye’de istediği gibi hareket etmesi için hoşgörü gösterdiğini düşünüyor. Bu durum Türkiye’nin de Suudi Arabistan’la işbirliği yapmasına olanak sağlıyor.

CHP’den Gürsel Tekin’in Suriye’ye her an müdahale olabileceğini söylemesi medyada yankı uyandırdı.

Ancak Ülgen, Türk ordusu içinde ciddi çekinceler olduğunu söylüyor.

Ordunun askeri müdahale konusunda temkinli davranacağını belirten uzman, özellikle çıkış stratejisinin belirgin olmadığına dikkati çekiyor. Türkiye’nin Amerika’yı Irak savaşı nedeniyle çok eleştirdiğini hatırlatan Ülgen, orada da eleştirinin Amerika’nın Irak’ta bir çıkış stratejisi olmaması olduğunu ifade ediyor. Ülgen’e göre Türkiye’nin de Irak Savaşı’ndan çıkardığı ders bu.

Türkiye seçimlere hazırlanırken muhalefet bir askeri operasyona karşı. Böyle bir seçenek halk tarafından da desteklenmiyor.

Milliyet ve Al Monitor yazarı Kadri Gürsel, Suudi Arabistan’la ittifakın Suudi Arabistan gibi Sünni ülkelerle Şii İran’ın arasını daha da açacağına değiniyor.

Türkiye’nin Sünni ittifakta yerini aldığını söyleyen Gürsel, Türkiye’nin Yemen’deki Suudi müdahalesine desteğinin ve mezhepsel politikasının Tahran’dan tepki göreceğini belirtiyor. Gürsel, bu tepkinin ne olacağını tahmin etmenin zor olduğunu ifade ediyor. Ancak uzman, Tahran’ın Türkiye’nin bölgedeki eylemlerine karşı tepkisiz kalmasının düşük bir olasılık olduğunu da ekliyor.

Uzmanlar, Suriye’de muhaliflerin zaferlerinin devamının gelmesi durumunda Ankara ile Tahran’ın ilişkilerinin daha da gerilmesinin yüksel bir olasılık olduğu düşüncesinde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG