Erişilebilirlik

Öz: “Muhafazakarlaşma LGBT’yi de Etkiliyor”


Yasemin Oz, Sex and the City dizisinin yıldızı Cynthia Nixen ve IGLHRC Ortadoğu Koordinatörü Hossein Alizadeh
Yasemin Oz, Sex and the City dizisinin yıldızı Cynthia Nixen ve IGLHRC Ortadoğu Koordinatörü Hossein Alizadeh

KAOS GL Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Öz, LGBT’lerin cinsel yaşamlarını mahkum edecek kanunlar olmamasına rağmen ataerkil ve muhafazakar toplumun bu bireylerin hayatlarını güçleştirdiğini söyledi

Türkiye’nin önde gelen LGBT Hakları örgütlerinden KAOS GL Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Öz, LGBT’lerin cinsel yaşamlarını mahkum edecek kanunlar olmamasına rağmen ataerkil ve muhafazakar toplumun bu bireylerin hayatlarını güçleştirdiğini söyledi. Yasemin Öz CHP Milletvekili Prof. Binnaz Toprak’ın TBMM’de LGBT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel ve Transseksüel) haklarını savunması nedeniyle verilen ödülü almak amacıyla Washington’a yaptığı ziyarete katıldı.

Son 25 yıl içinde eşcinsel örgütlerinin ciddi bir mücadele vererek seslerini duyurduğunu söyleyen Yasemin Öz bu durumun kişilerin bireysel hayatlarında iyileşmelere neden olduğunu söyledi. Ancak Öz’e göre devlet ve yasalar yönünde bir gelişme olmadı. LGBT haklarıyla ilgili yasa yapmaktan kaçınıldığına dikkat çeken Öz, hükümetin ayrımcılıkla ilgili olarak öngörülen yasaya da LGBT’lere uygulanan ayrımcılığı dahil etmeyi reddettiğini söyledi.

Öz, hükümetin azınlığı çoğunluğa karşı korumak gibi bir niyeti olmadığını ve yetkililerin de zaten eşcinselliği bir hastalık olarak gördüğünü kaydetti.

Ancak 2005 yılından beri Türkiye’de LGBT örgütlerinin dernekleştiğini ve resmi statü kazandığını belirten Öz, mücadelelerinin bu anlamda başarı kazandığını söyledi. KAOS GL Yönetim Kurulu Başkanı Öz, toplumsal olarak gelişme gördüklerini, ancak hükümetin bu gelişmeye ayak uyduramadığını belirtti. Bu konuda AKP’nin tek başına olmadığını, 20 yıl öncesine kadar tüm partilerin eşcinselliğe bu şekilde baktığını söyleyen Öz bugün en azından CHP ve BDP’nin bu konuda çok büyük adımlar attığını belirtti. Öz’e göre tek bir yaşam stilini savunan AKP bu yüzden bu değişime ayak uyduramadı.

Amerika’nın Sesi’nden Çağrı Tanyol’un Meltem Öz’le yaptığı söyleşiyi aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG