Erişilebilirlik

Moskova Büyük Gösteriye Hazırlanıyor


Boris Nemtsov'un vurulduğu alanda toplanan Moskovalılar. Cinayet alanı, arkadan görülen Kremlin Sarayı ve Aziz Vasil Katedrali'ne oldukça yakın
Boris Nemtsov'un vurulduğu alanda toplanan Moskovalılar. Cinayet alanı, arkadan görülen Kremlin Sarayı ve Aziz Vasil Katedrali'ne oldukça yakın

Rusya’da muhalefetin, önceki gün öldürülen eski Başbakan Yardımcısı Boris Nemtsov’u anma amacıyla bugün gösteri düzenlemesine izin verildi. Nemtsov, dün Kremlin Sarayı’na çok yakın bir noktada suikast sonucu öldürülmüştü.

Bugün normalde Nemtsov’un önderlik edeceği muhalefet gösterisinde Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya’nın Ukrayna’daki çatışmalara müdahalesi protesto edilecekti. Ancak şimdi gösteriler Nemtsov için bir anma eylemine dönüşecek. İzinsiz gösteriye hiçbir şekilde hoşgörülü davranmayan Rus yetkililer, içeriği değişen yeni gösteriye derhal onay verdi. Mitinge 50 bin kişinin katılmasına izin verildi.

Nemtsov dün akşam Kremlin’in hemen üzerindeki Moskova Nehri üzerindeki köprüden yürürken yaklaşan bir araçtan açılan ateş sonucu öldürüldü. Rusya İçişleri Bakanlığı, Nemtsov’un cesedinde dört kurşun yarası tespit etti. Olay sırasında Nemtsov Ukrayna’dan kendisini ziyaret eden bir kadınla birlikte yürüyordu, ancak kadın saldırıdan yara almadan kurtuldu. Polis Ukraynalı kadını da sorguya aldı.

Çok sayıda Moskovalı, Nemtsov’un vurulduğu alana çiçekler bıraktı. Muhalefet lideri, suikasttan hemen önce Rusya’nın Ekho Moskvy radyosunda bir söyleşiye katılmış, Moskovalılar’ı Pazar günkü gösteriye katılmaya çağırmıştı.

Kremlin suikastın ardında olduğu yönündeki muhalefet iddialarını yalanladı. Soruşturmanın bizzat Devlet Başkanı Putin’in denetiminde yürütüleceği bildirildi. Kremlin sözcüsü, cinayetin “kiralık katillerce” işlenmiş olabileceğini öne sürmüştü.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Nemtsov cinayetini kınadı, Rus muhalefet liderinin gerçekte Moskova ve Kiev arasında bir köprü görevi üstlendiğini söyledi.

Başkan Barack Obama, “vahşi” cinayeti kınadı, Rusya’ya derhal tarafsız ve şeffaf soruşturma açma çağrısında bulundu.

Rusya Soruşturma Komitesi, siyasi durumu istikrarsızlaştırmak amacıyla cinayetin işlenmiş olabileceğini bildirdi. Komite sözcüsü, suikastın radikal İslamcılar’la ya da Ukrayna’daki krizle bağlı olabileceğini iddia etti.

Boris Nemtsov, 1990’lı yıllarda Devlet Başkanı Boris Yeltsin döneminde başbakan yardımcısıydı. Siyasi gözlemciler kendisinin Boris Yeltsin’in yerini almasını bekliyordu. Ancak 2000 yılında görevini bırakan Yeltsin, Nemtsov yerine Vladimir Putin’e destek vermiş, Putin aynı yıl yapılan seçimleri kazanmıştı.

O tarihten itibaren Boris Nemtsov, Rusya’nın önde gelen muhalefet liderlerinden biri oldu. Kendisi özellikle son dönemde ülkesinin Ukrayna’daki krize müdahalesini sert dille eleştirenlerden biriydi.

Nemtsov Eylül ayında Amerika’nın Sesi’ne verdiği özel demeçte, Ukrayna krizini yorumlamış, Rusya yanlısı olarak bilinen eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in görevden alınmasını Putin’in sindiremediğini ve Kiev’den intikam almaya çalıştığını söylemişti. Nemtsov, Putin’in Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne yanaşmasını bir tehdit olarak gördüğünü ve Ukrayna’da geçen yıl yaşanan olayların kendi başına gelmesinden korktuğunu öne sürmüştü.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG