Erişilebilirlik

Moskova: 'Ankara IŞİD'le Gizli Temasta'


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk liderlerin, radikal İslamcı terör örgütü IŞİD liderleriyle gizlice temasta bulunduğunu ileri sürdü. Lavrov, Ankara ile IŞİD arasında yapılan gizli görüşmelerin, yeni kaçakçılık yollarının bulunmasıyla ilgili olduğunu iddia etti

“Türkiye ile Rusya savaşacak mı?” sorusu son günlerin en çok tartışılan konularından biri haline gelirken, Sergey Lavrov, Moskovskiy Komsomolets gazetesine verdiği demeçte, Ankara ile IŞİD arasında yapılan gizli görüşmelerin, yeni kaçakçılık yollarının bulunmasıyla ilgili olduğunu iddia etti. Sergey Lavrov, Rusya’nın Suriye’deki operasyonlarının başlamasından bu yana kaçakçılık yapma fırsatlarının daraldığını söyledi.

Lavrov, “IŞİD liderleriyle Türk liderlerin gizlice görüştüklerine dair işaretler var. Kullanılan kaçakçılık yolları ağır hasar gördü. Yeni seçenekleri ele alıyorlar” dedi.

“ABD izin vermez”

Sergey Lavrov, Ankara’nın güvenli bölge oluşturma ısrarının, Suriye’deki Kürt bölgelerinin birleşmesinin önlenmesini amaçladığını da söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Suriyeli Kürtler’in tüm sınırboyuna hakim olması durumda, Türkiye’nin Suriye’ye militan gönderme ve kaçak ürünler alma ihtimalinin ortadan kalkacağını ileri süürdü.

Lavrov, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun Türkiye’nin Suriye’ye kara operasyonu düzenlemesine izin vermeyeceğini de savundu, ancak bu ihtimali tamamen gözardı etmedi. Rusya Dışişleri Bakanı, “Bu mümkün. Kara birlikleri gönderme planlarıyla ilgili açıklamalar yapılıyor” dedi. Lavrov, demecinde, “Esad’a duyulan şahsi öfke” ifadesini de kullandı.

Milyarlarca dolarlık gelir kaybı

Türk hava sahasını ihlal eden bir Rus jetinin Kasım ayında düşürülmesinden bu yana dibe vuran Ankara-Moskova ilişkileri her geçen günle birlikte daha da geriliyor. Rusya, sık sık, IŞİD’in Türkiye’ye kaçak petrol soktuğunu ve Ankara’nın Suriye’ye yabancı militan geçişlerine göz yumduğunu savunuyor. Rusya’nın Türkiye ve Türk ürünlerine karşı başlattığı ticari ve ekonomik yaptırımlar ise daha şimdiden Türk ekonomisinin milyarlarca dolar gelir kaybetmesine yol açtı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG