Erişilebilirlik

MİT ve TSK Tartışılıyor


Türkiye’nin en önemli kurumlarının en başında gelen Türk Silahlı Kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı’yla ilgili iddialar tartışılıyor. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MİT’in partisine operasyon yaptığı iddiasında

Kılıçdaroğlu önceki gün Doğan Grubu başkent temsilcilerine “Sık sık AKP’nin derin devleti diyorum. MİT’in içinde bir kanatla beraber CHP içinde tezgah kuruyorlar, operasyon yapmak istiyorlar. Bu tuzağa hiçbir CHP’lini düşmemesi lazım. Başta da kendisini ulusalcı olarak tanımlayan arkadaşların düşmemesi lazım” dedi.

Kılıçdaroğlu: ‘MİT CHP’ye müdahale ediyor’

Bu konudaki görüşlerini daha sonra basına kapalı yapılan Taksim Toplantıları’nda yineleyen ana muhalefet partisi lideri, iddiasını bugün de Elazığ’da gazetecilerle yaptığı görüşmede yineledi.

Kılıçdaroğlu, “Şu anda Cumhuriyet'in değerlerini savunan ulusal değerlere, milli değerlere bağlı olan demokrasiyi ve özgürlüğü savunan AKP'nin karşısında tek parti var, adı; CHP. Siyasal partiler devleti yönetmek üzere iktidara gelirler, devlet olmak için değil. Ama Adalet ve Kalkınma Partisi şu anda bir devlet partisidir. Devletin kurumları devlete hizmet etmiyorlar. AKP'ye hizmet ediyorlar. Bunlardan birisi de MİT içindeki bir gruptur” dedi.

Kılıçdaroğlu, MİT’i Gestapo’ya benzetti

CHP Genel Başkanı, MİT içerisindeki bu grupla Nazi Almanya’sının istihbarat örgütü Gestapo’yla benzerlik taşıdığını iddia etti ve “Gestapo'nun özelliği neydi? Alman devletine değil, Almanya'daki iktidara hizmet etmekti. Biz Milli İstihbarat Teşkilatı'nın adı üstünde; 'Milli' olmasını ve devlete hizmet etmesini istiyoruz. Bir siyasal partinin içişlerine müdahale etmesini istemiyoruz. İktidardan gelecek talimatla 'bir siyasal partiyi nasıl karıştırırım' diye bir çabanın içine girmesini istemiyoruz” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun arkası kesilmeyen açıklamalarına bugün ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’la Avrasya Zirvesi’ne katıldıktan sonra Tokat’a giden Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan yanıt geldi. Davutoğlu’na göre, ana muhalefet partisi lideri kendi zayıflığını örtmek için bir devlet kurumuna iftirada bulunuyor.

Davutoğlu: ‘Kılıçdaroğlu iddiasını ispat edemezse ihanet içindedir’

Başbakan, “Kılıçdaroğlu’na buradan sesleniyorum, iftiralar üzerine siyaset yapmayın. Devlet kurumlarını zafiyet içinde göstermeye çalışmayın, çünkü bu kurumlar hepimize lazım. Elinde bir delil varsa Sayın Kılıçdaroğlu, çık ve söyle, çık ve ispat et. İspat edemiyorsan müfterisin, ispat edemiyorsan devlet kurumlarını zayıflatmak üzere faaliyet gösteren bir ihanet içindesin. Sayın Kılıçdaroğlu, Milli İstihbarat Teşkilatının çok önemli işleri var yapacak, CHP’yle uğraşacak kadar vakti yok. Ayrıca hiçbir şekilde, hiçbir devlet kurumu siyasetin içinde değildir ve olmayacaktır” dedi.

Ergenekon sanığı: ‘Paralel örgüt sırtını Amerika’ya ve Ordu içindeki cemaatçilere yaslamış’

Türk Silahlı Kuvvetleri’yle ilgili iddiaların kaynağı ise Ergenekon davası sanıklarından Emekli Yarbay Mustafa Dönmez. Ergenekon iddianamesinde 2009’da Ankara Zir Vadisi’nde gömülü bulunan silah ve mühimmatın sahibi olduğu belirtilen Dönmez, hükümete yakın A Haber televizyonunda yayınlanan Deşifre programında Zir Vadisi'nde bulunan mühimmatın yerini gösteren krokinin hükümetin ‘paralel örgüt’ olarak tanımladığı yapının mensupları tarafından çizildiğini iddia etti.

Ergenekon sanığı emekli yarbay, “Bu bombalar birer tezgahtı. Bu olayda operasyonu polise değil, savcı ve hakime, para kaynaklarına, Fethullah Gülen' e yapmak lazım. Bunlar kendilerini çok güçlü zannettiler, cephe savaşına girdiler, Türk milletine savaş açtılar. ‘Paralel örgüt’ sırtını Amerika'ya ve ordunun içerisindeki cemaatçilere dayamış. Yine söylüyorum, ordunun içerisindeki Fethullahçılar en büyük kurumların içerisinde, en büyük teşkilatla yapılanmışlardır” dedi.

Genelkurmay: ‘TSK hiçbir illegal yapıyla işbirliği içinde değil’

Genelkurmay Başkanlığı bugün bir açıklama yayınlayarak emekli yarbay Dönmez’in iddialarını yalanladı. Tsk.tr sitesinde yayınlanan açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetleri; hiçbir legal görünümlü illegal yapılarla ve illegal tüm odaklarla, irtibat ve işbirliği içinde olmamıştır. Bundan sonra da olmayacaktır. Çünkü Türk Silahlı Kuvvetleri milli bir ordudur. Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki paralel yapılanmayla ilgili söylem ve iddialara yönelik olarak, ilk günden itibaren kapsamlı olarak, hem idari hem de adli inceleme başlatılmış, elde edilen tüm bilgiler en ince detayına kadar değerlendirilmiş, iddia sahiplerinin bilgisine başvurulmuş ve konu üzerindeki çalışmalar yoğunlaştırılmıştır” dendi.

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel de emekli yarbay Mustafa Dönmez’e dava açacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG